Íme a nyaralók kedvenc európai tengerpartjai

Európa legjobb strandjainak a 28 százaléka Spanyolországban van.

Már csak egy karnyújtásnyira van tőlünk a nyár, ezzel pedig hivatalosan is indul a strandszezon. Mutatjuk, mely partok azok az utazók szerint, amik mindennel rendelkeznek, ami egy tökéletes nyaraláshoz szükséges!


A Book Retreats, mely a nyaralásokkal foglalkozik, legújabb összeállításában azokról a strandokról számolt be, melyeket a turisták bizonyos szempontok alapján a legjobbnak értékeltek. Kategóriák szerint hirdettek győzteseket, így kiderült, melyik strandok a legideálisabbak az úszásra, a napozásra, a kalandozásra, a pihenésre, de kitértek a biztonságra, valamint a strandok megközelíthetőségére is.

16 európai ország tengerpartjai szerepeltek a felmérésben, melyeket a Google-értékelések, a Globális Békeindex, a vízminőséggel foglalkozó Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) adatai alapján is rangsoroltak egy egytől ötig terjedő skálán. A felmérésben szereplő 14 ezer közkedvelt strand közül a cég 251-re fókuszált, az eredmények pedig a következők.

5. Lama Monachile, Olaszország

Az ötödik helyen egy dél-olasz strand, a Bari és Lecce városai között található Lama Monachile szerepel. A Polignano a Mare településén, meredek sziklák között húzódó tengerpart 14 900 Google-értékelés alapján az ötből kiemelkedő, 4,7-es pontszámot ért el. A 30 Celsius-fokos átlaghőmérséklet miatt a strand ideális a napozásra, és a víz minőségét is kiválónak tartják – ráadásul a Lama Monachile könnyen megközelíthető Bari nemzetközi repülőteréről is.

Az összesített pontszám végül 4,15-re jött ki, így a Lama Monachile lett Olaszország legjobb strandja.

4. Las Canteras, Kanári-szigetek

Negyedik helyen áll a Kanári-szigetek egyik varázslatos tengerpartja, a Las Canteras. A fent szereplő olasz vetélytársához hasonlóan a Google-értékelések alapján 4,7-es pontszámmal rendelkezik, az EEA adatai alapján a víz minősége is hibátlan, ráadásul a tengerpart csupán 22,5 kilométerre van a helyi repülőtértől, így megközelítése is egyszerű.

A Book Retreats végül mindent összegezve az elérhető ötből 4,21 ponttal díjazta a Las Canteras strandot.

3. Pasjača Beach, Horvátország

Harmadik helyen a Horvátországi apró strand, a Pasjača Beach végzett, melynek a Google értékelőfelületén kiemelkedő, 4,8-as pontszámot sikerült begyűjtenie. A 28 Celsius-fokos nyári átlaghőmérséklet miatt a napozásra és a fürdőzésre is kiváló, de Horvátország biztonság tekintetében is jól teljesít: az Euronews kiemeli, az ország a világ 14. legbiztonságosabbjának számít.

Összességében a Dubrovniktól délre található Pasjača strandot 4,22-es értékeléssel illette a cég.

2. Praia da Falésia, Portugália

Lecsúszva az első helyről, a dobogó második fokára egy portugál tengerpart, a déli parton elhelyezkedő Praia da Falésia léphetett fel. A Faro városától nem messze található tengerparttal az utazók java része maximálisan elégedett volt, hiszen a 13 ezer értékelés alapján 4,7 csillagos átlagon áll. A vízminőség persze a toplista élmezőnyében szereplő Praia de Falésia környékén is kiemelkedő, a Globális Békeindex alapján pedig Portugália a világ 7. legbiztonságosabb országa.

Mindezek alapján a második helyet elfoglaló portugál strandot 4,27-es pontszámmal illették meg.

1. La Concha, Spanyolország

A lista alapján Európa legjobb tengerpartjával Spanyolország büszkélkedhet, ezen belül is az északi San Sebastián városa. A La Concha strand a Francia határhoz közel áll és 21 ezer értékelő véleménye alapján jelenleg 4,7 pontot érdemelt ki a Google rendszerében, és bár északi elhelyezkedéséből adódóan az átlaghőmérséklet csak 24 Celsius-fok köré tehető, a víz minősége nemcsak a fürdőzőknek, de az úszóknak is ideális körülményeket ad. A part ráadásul mindössze fél órára található San Sebastián repülőterétől, és a 32. helyen álló Spanyolország biztonságosnak is mondható.

A Book Retreats az összes tényezőt figyelembe véve 4,29-es pontszámot ítélt a La Conchának.

A részletekről, illetve a top25-ös listáról itt lehet tájékozódhatsz bővebben.

AMI MÉG ÉRDEKELHET