Európa legzöldebb városai

A JÖVŐ ÚTI CÉLJAI

lisszabon

Igaz, egy ideig még nem kelhetünk útra, de miért is ne meríthetnénk erőt abból, hogy azt tervezgetjük, merre indulunk majd, ha visszaállt a világrend? Ehhez adunk inspirációt olyan városokkal, amelyekben igazi természetközeli élmény lesz az utcákat róni.

​Koppenhága

unsplash/Lena

A biciklisek fővárosa előkelő helyen szerepel a világ legboldogabb és legegészségesebb városainak listáin. Nem véletlenül ered Dániából a hygge kifejezés, mely egyfajta biztonságot, harmóniát, kinti-benti elcsendesedést jelent. A dánok ökologikus szemléletét bizonyítja, hogy 2025-re szeretnék Koppenhágát szén-dioxid-semleges várossá tenni. Turistaként nem hagyhatjuk ki a kikötőben található fürdőhelyeket, ahol a víz tisztasága miatt nem kell aggódnunk, legfeljebb a hőmérséklete miatt. Ne felejtsük otthon a kulacsot, hiszen a csapvíz és a városi ivókutak vize is jó minőségű. Bátran pattanjunk két kerékre, a kerékpárosok életét ugyanis remek úthálózat, számukra kihelyezett szemetesek és lábtámaszok könnyítik meg. Élmény áttekerni a modern, kígyószerű Cykelslangen hídon. De napelemes, piknikezésre ideális csónakkal is sokat láthatunk a városból. Kávézzunk a Nyhavn csatorna partján, ahol Hans Christian Andersen lakott, utána pedig irány a gasztrokalanddal kecsegtető Torvehallerne piac, ahol szemezgethetünk a bogyós gyümölcsök, fűszerek, füstölt húsok, sajtok, szendvicsek (smørrebrød) kínálatából brunchra vagy ebédre. Kihagyhatatlan a Tivoli, az egyik legrégebb óta működő vidámpark felkeresése is, ahol a melegebb évszakokban esténként élő zenével várják a látogatókat.

​Lisszabon

unsplash/Reiseuhu

Fenntarthatósági stratégiájának elismeréseként 2018- ban a portugál fővárosnak ítélték oda az Európa Zöld Fővárosa 2020 címet. A dimbes-dombos óvárost járva nehéz elhinni, mégis sikeresen vezették be az elektromos kerékpárok közösségi rendszerét, illetve Lisszaboné a világ egyik legsűrűbb töltőállomás-hálózata az elektromos autók számára. Persze a macskaköves, street artban gazdag és éjszakai életéről híres Bairro Alto negyed utcáit róni, vagy éppen a magas lépcsősorokon felkapaszkodni egy kilátópont reményében, edzésnek sem utolsó. Erőfeszítéseinkért jutalmazzuk meg magunkat egy csokoládépohárkában szervírozott cseresznyelikőrrel (ginjinha)! Szinte ajándék, ha a háttérben még érzelmes fado zene is szól… Édesszájúaknak ajánlott a tengerparti Cascais felé venni az irányt. Ezen az útvonalon találjuk Belém tornyát és azt a tradicionális cukrászdát, ahol az eredeti Pastéis de Belém süteményt kínálják. A még több zöldre vágyók ne hagyják ki a Parque Florestal de Monsantót, de egynapos kirándulásra ideálisak Sintra csodás, erdei környezetben található kastélyai is.

​Ljubljana

unsplash/Miha Rekar

Szlovéniáról először a magas hegyek jutnak eszünkbe, de vajon gondolnánk, hogy 2016-ra Ljubljana is kiérdemelte az Európa Zöld Fővárosa címet? A belvárost rengeteg zöldterület, illetve a gyalogos- és biciklisforgalomnak fenntartott rész hálózza be. A romantikus, folyópartra koncentrálódó központ kicsi, könnyen bejárható gyalog vagy biciklivel: eltéveszteni sem tudjuk a hármas hidat és a várdombot. A városban jól működik a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás, a belvárosban utcai konténerek helyett a föld alatt gyűjtik a hulladékot. Látogatásunkkor ne hagyjuk ki a Tivoli Parkot és a botanikus kertet (Botanični Vrt) sem, utóbbi több mint 4500 különböző faj otthona. A környéken a Bledi-tó, a postojnai cseppkőbarlang vagy a Triglav Nemzeti Park meglátogatása garantálja a feltöltődést.

Oslo

unsplash/Oliver Cole

A skandináv országok élen járnak környezettudatosság tekintetében, összeállításunkba Norvégia fővárosa került be a 2019-es év Európa Zöld Fővárosaként. Oslóban egyre több „zöldhotelt" találni, de a norvégok példát mutatnak az ökotudatos, innovatív Vulkan lakónegyed épületeivel is. Oslót erdő veszi körül és az Oslo Fjord vizekben gazdag vidéke. A belvárosban autómentes övezetek, a tengerpart irányában természetes szabadtéri strandok kínálnak frissítő, pihentető élményt. A Viking Hajómúzeum tárlata után magunk is tengerre szállhatunk: a közeli szigetekre komppal, a Bygdøyfélsziget strandjaira gyalog juthatunk el. Nyáron a Huk és a Paradisbukta strand tökéletes grillezésre, strandröplabdához vagy egy fürdőzéshez. A kikötő sétálóútja mellett szaunák várják a megfáradt turistákat.

​Galway

unsplash/Kelan Chad

Nemcsak zöld, de idén Európa Kulturális Fővárosa is. Az Írország nyugati partvidékén elhelyezkedő város változatos programkínálata februártól a négy kelta fesztiválra (Imbolc, Bealtaine, Lughnasa és Samhain) épül. Biodiverzitás, fiatalos lendület, kulturális élet és környezettudatosságra törekvés hatja át a kikötővárost. Évente megrendezésre kerülő tavaszi eseménye a Galway Food Festival, ahol a pazarlás elkerülését, ezen belül például a megmaradt élelmiszerek felhasználását hirdetik. Ha már gasztronómia, kóstoljuk bátran a tenger gyümölcseit, lazacot és osztrigát! Ne csak a bohém hangulatú pubokba és éttermekbe csábuljunk be, a belváros tele van hangszereket, ékszereket, könyveket kínáló, stílusos kisboltokkal, de a Salthill Promenade is remek sétahelyszín, ahol lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre. Galway ideális bázis az Aran szigetekre, a Moher-sziklákhoz vagy az Európai Zöld Levél díjat az idén elnyerő Limerick városába szervezett kirándulásokhoz is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET