Päťdesiat odtieňov modrej: Maldivy

Rozprávkové ostrovy sú už dlhé roky vysoko na zozname výletov „zo zimy do leta“. Dôvod je veľmi jednoduchý: Maldivy ponúkajú v zhustenej forme všetko, čo je pre dovolenku snov nevyhnutné.

Foto: Shutterstock

Geografická poloha Maldivskej republiky, tiahnucej sa uprostred Indického oceánu, nie je každodenná. Tento štát s rozlohou len 300 kilometrov štvorcových tvorí 26 koralových atolov s 1200 malými ostrovčekmi. Povrch ostrovov je plochý a pevnina nikde nevystupuje vyššie ako tri metre nad oceán. 80 % územia krajiny sa nachádza v nadmorskej výške maximálne jeden meter nad morom, takže existencia týchto krásnych ostrovov je vážne ohrozená dôsledkami globálneho otepľovania, predovšetkým sústavným stúpaním hladiny oceánov.

Koľko ostrovov, toľko zážitkov!

Foto: Pexels

Na každom ostrove sa zvyčajne nachádza jeden hotel, ktorý pozostáva z plážových alebo morských bungalovov. Niektoré ostrovy, ako napríklad Mihiri, ponúkajú súkromnú luxusnú dovolenku len s niekoľkými malými bungalovmi.

Väčšina turistov prichádza do hlavného mesta Malé a odtiaľ pokračuje na jeden z ostrovov loďou, lietadlom alebo hydroplánom. Malé je pulzujúce mesto s krásnymi budovami, neprehliadnuteľná je Piatková mešita a palác Mulee'aage v rozprávkovom štýle, ktorý je sídlom prezidenta Maldivskej republiky. Určite sa oplatí navštíviť aj bazár, kde si môžete kúpiť zaujímavé remeselné výrobky a jedinečné suveníry.

Obľúbeným ostrovom novomanželov je Fonimagoodhoo, kde k romantickej atmosfére prispieva aj nevšedný prírodný zázrak. Vody okolo ostrova sú domovom špeciálnych druhov rias, ktoré vyžarujú svetlo, keď zaznamenajú pohyb. Fenomén je vlastne obranný mechanizmus, ktorého sú schopné riasy nielen v mori, ale aj vyplavené na breh. Na pláži Reethi môžete obdivovať tento pôsobivý jav, ktorý je najkrajší v noci.

Potápačský raj

Foto: Pixabay

Na Maldivách, v priezračných vodách Indického oceánu žiariaceho všetkými odtieňmi modrej, môžete priamo na brehu obdivovať ryby rôznych farieb. Ak sa chcete potápať alebo šnorchlovať, lepšie miesto by ste márne hľadali. Podmorský život je mimoriadne bohatý: možno tu vidieť viac ako 700 druhov rýb. Banana Reef a HP Reef v severnej časti atolu Malé sú tou najlepšou voľbou na pozorovanie vodného sveta.

Večera pod vodou

Foto: Conrad Maldives

Chute maldivských jedál v mnohom pripomínajú indickú kuchyňu. Väčšina chodov zahŕňa kokos, čerstvé ryby, morské plody a samozrejme kari. Do miestnej gastronómie sa môžete „ponoriť“ za nevšedných okolností: v rezorte Conrad Maldives Rangali Island si môžete vychutnať pohľad na ryby plávajúce nad vašimi hlavami počas hodovania v podmorskej reštaurácii.

Kedy sa vybrať na Maldivy?

Foto: Pexels

Na Maldivách je teplo po celý rok, priemerné denné teploty sa pohybujú od 27 °C do 30 °C a more je približne rovnako teplé. Čo stojí za zváženie sú monzúny, čo znamená, že existujú len dve ročné obdobia: suché a daždivé. Obdobie sucha trvá od decembra do apríla, toto obdobie je ideálne na bezoblačný odpočinok.

3x naj z Maldív

Foto: Pexels

  • Maldivy sú najmenšia ázijská krajina a zároveň najmenšia moslimská krajina na svete.
  • Najmenší obývaný ostrov je len 80 metrov dlhý a 40 metrov široký.
  • Maldivy sú pre turistov najbezpečnejšou krajinou na svete. Hlavným dôvodom je malá rozloha a izolovanosť ostrovov.
AMI MÉG ÉRDEKELHET