A világ legszebb épülete?

Az amerikai építészek szerint igen. Vagy nem. A Fallingwater érdekességei.

Fotó: Shutterstock

Amikor Edgar J. Kaufmann felkérte az akkor már nyugdíjas éveihez közelítő Frank Lloyd Wrightot, hogy tervezzen vidéki házat a családjának a pennsylvaniai Bear Run közelében, nem is sejtette, hogy a korszakalkotó építész minden idők egyik legismertebb lakóházát, a Fallingwatert álmodja meg számukra. Előző részünkben bemutattuk a ház történetét, most pedig nézzük az érdekességeket!

Bár családi nyaralónak indult, hamar kiderült, hogy annál jóval több: igazi remekmű, amely vonzza a kirándulókat, az organikus építészet rajongóit. 1963-ig családi otthonként használták, ezután ifjabb Edgar Kaufmann a térség erdészeti felügyelőségnek adományozta az ingatlant, abban bízva, hogy múzeumként igazi inspirációs forrássá válhat az oda látogató művészek, tudósok, tervezők és tanulók számára. Ez ma az egyetlen jelentős Wright-alkotás, amely az eredeti, az építész által tervezett bútorokkal együtt vált közkinccsé. A 2015-ben megalapított Fallingwater Institute workshopokon, kreatív programokon és vezetett túrákon mutatja meg az emberek és a természet közötti harmónia szépségeit.

Organikus építész

Wright a 20. század első felének egyik legkiválóbb építésze, aki elsőként használta saját munkáira az organikus építészet kifejezést, hiszen mindig arra törekedett, hogy a legnagyobb harmóniát teremtse meg épületei és az azokat körülvevő környezet között. Egyik leghíresebb és utolsó munkája a New York-i Solomon R. Guggenheim Museum.

www.youtube.com

Why Frank Lloyd Wright Was a Genius Architect

Bear Run

A különleges természetvédelmi terület, ahol a Fallingwater is áll, a Bear Run nevet viseli, de szerencsére nem futkosnak medvék a környéken. Az Appalache-hegységben található vidék sűrű erdőkkel, ritka, őshonos növényekkel és állatokkal, valamint számos patakkal csodás terep a túrázáshoz.

Fotó: Shutterstock

Ide szívesen elugranánk túrázni - Appalache-hegység

Költségek

Eredetileg a Fallingwater költségei 20 és 30 ezer dollár között megálltak volna, de mire az építkezés befejeződött – a később hozzáépített vendégházzal együtt – a számla 155 ezer dollárra rúgott. Ebben már az építész 8000 dolláros honoráriuma és 4500 dollárnyi diófa berendezés is benne volt. A végösszeg mai árra átszámítva 2,5 millió dollár körüli.

Nemzeti kincs

Hiába adódtak gondok a szerkezettel, a végeredmény ma is magáért beszél, amit ráadásul a szakma is díjazott: a Time magazin 1937-ben úgy írt róla, mint Wright legszebb munkájáról, a villa 1966-ban az USA egyik történelmi nevezetessége lett, 1991-ben pedig az amerikai építészszövetség, az AIA a valaha tervezett legszebb alkotásnak kiáltotta ki.

Fotó: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET