Az amerikai édes csodafánk

A Slovnaft kútjainál már donutot, azaz fánkot is kóstolhatunk a Fresh Cornerben

Photo by Ashley Byrd on Unsplash

A filmekből jól ismert amerikai fánk igazi csemege. A holland eredetű, középen lyukas nyalánkságnak már több mint 80 éve emléknapja is van.

Giphy

David Lynch kultikus sorozata, a Twin Peaks rajongói biztosan emlékeznek még arra a temérdek mennyiségű kávéra és arra a több száz fánkra, ami Dale Cooper FBI-ügynök és Harry S. Truman seriff nyomozása során elfogyott, miközben Laura Palmer gyilkosát próbálták kézre keríteni. A középen lyukas fánk (donut) az amerikai konyha ikonikus finomsága. Az úszógumira emlékeztető, karika alakú süteménynek – a hazai fánkkal ellentétben – sem a belsejébe, sem a tetejére sem kerül édes töltelék, csupán édes máz és egyéb díszítés.

A lyuk eredetével kapcsolatban többféle magyarázat is létezik. Az egyik szerint azért lyukas a fánk közepe, hogy a kisütés közben kevesebb olajat szívjon magába. Nem teljesen tisztázott magának a donutnak az eredete sem, állítólag a mai New Yorkot alapító holland telepesek hozták magukkal 1614 körül. Más források szerint viszont csak az 1850-es években jelent meg.

A fánk már az első világháború idején híressé vált, az amerikai katonáknak ugyanis donutot osztogattak, hogy az édes otthonra emlékeztesse őket. Az édesség tömeggyártása csak a hatvanas évek elején kezdődött el. Az amerikaiak szívesen kezdik a napot a – már munkába menet megvásárolt – színes mázzal leöntött és tortadarával megszórt fánkkal. Ma csak Amerikában évente mintegy tízmilliárd fánk készül.

Az USA minden lakosára, a csecsemőket is beleértve, évente 30 darab fánk jut.
Photo by Kobby Mendez on Unsplash

A donutnak nemzetközi napja is van, június első pénteke, ez idén június 4-ére esik. A nemzetközi fánknapot 1938 óta azoknak a tiszteletére ünneplik, akik a háborúban fánkokkal látták el a katonákat. Ausztráliában tavaly a fánk világnapja a remény és a gyógyulás jelképévé vált – a „donut" alakja ugyanis a nullára emlékeztet, és ezzel azt a napot jelképezi, amikor egyetlen új koronavírus-fertőzöttet sem találtak.

A népszerű reggeli vagy délutáni csemege mára világszerte közkedveltté vált, és immár a kiemelt Slovnaft töltőállomások Fresh Corner üzleteiben is megkóstolható. A kínálatban négyféle fánk szerepel: az eper- vagy csokoládéízű alap-, valamint az epertöltelékes fehércsokoládés vagy a mogyorótöltelékes prémium változat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET