Auto-moto novinky: Škoda Enyaq iV, Honda CMX500 Rebel, Setra S 416 LE

V pestrej ponuke aktualít zo sveta auto-moto prinášame informácie o rozbehnutej výrobe Škody Enyaq iV, štýlovú motorku od Hondy a medzimestský autobus od Setry, ktorý je prestavaný na mobilnú odberovú jednotku Covid-19.

Foto: Škoda Auto


ODŠTARTOVALA VÝROBA MODELU ŠKODA ENYAQ IV

Foto: Škoda Auto

V mladoboleslavskom závode začali s výrobou vlajkovej lode značky Škoda na elektrický pohon. Na montážnej linke, ktorej úprava si vyžiadala 32 miliónov eur, sa budú súbežne montovať modely Enyaq iV, Škoda Octavia a Karoq. Českému závodu tak patrí v rámci skupiny Volkswagen prvenstvo, keďže vozidlá s elektrickou modulárnou platformou MEB a konvenčnou modulárnou platformou MQB sa montujú na rovnakej montážnej linke. Denná produkcia Enyaq iV na úrovni 350 kusov dodáva päť verzií elektrického pohonu (146 až 302 k), resp. s pohonom zadných kolies alebo všetkých kolies. V závislosti od motora a batérie môže byť maximálny dojazd 340 až 536 km. V interiéri vozidla sa použili materiály vyrobené trvalo udržateľným spôsobom alebo recyklovaním.

Auto si možno objednať aj s integrovaným pripojením na internet alebo ARhead-up displejom – táto technológia rozšírenej reality premieta najdôležitejšie informácie vo výške očí vodiča formou trojrozmerného digitálneho obrazu.

ŠTÝLOVÁ MOTORKA OD HONDY

Foto: Honda

Poriadny dvojkolesový tátoš je viac ako obyčajný dopravný prostriedok: je stelesnením

pocitu slobody. Tento pocit poskytovala vo svojej kategórii Honda CMX500 Rebel, uvedená na trh v roku 2017, vďaka čomu si ihneď získala popularitu. Japonský výrobca teraz predstavil jej väčšieho a nápaditejšieho brata. O pohon modelu CMX1100 Rebel sa stará radový dvojvalcový motor so zdvihovým objemom 1084 cm3, známy z modelu CRF1100L Africa Twin, vhodný na pohodlnú aj adrenalínovú jazdu zákrutami.

Oceľové blatníky, robustné pneumatiky a kruhové zrkadlá odkazujú na klasickú éru motocyklov. Štýlové LED osvetlenie, TFT displej s tekutými kryštálikmi či USB-C port umiestnený v úložnom priestore pod sedadlom sú synonymom budúcnosti. Tí, ktorí presadajú z menšieho motocykla, ocenia najmä kompaktné rozmery modelu CMX1100 Rebel (výška sedadla 700 mm). Skúsenejší motocyklisti zas privítajú jeho ovládateľnosť. K bezpečnosti motorkára prispievajú inovatívne asistenčné systémy. Jedným z nich je elektronická plynová rukoväť spojená s trojstupňovou reguláciou krútiaceho momentu, ktorá mení charakter výkonu motora, účinnosť motorovej brzdy, prejav trakčnej kontroly a dvojspojkovej automatickej prevodovky (DCT). Majiteľ Hondy CMX1100 Rebel si môže vybrať zo štyroch jazdných režimov: normál, dážď, šport a individuál, v ktorom je možné nakonfigurovať si a uložiť vlastné nastavenia.

  • Maximálny výkon: 87 kW
  • Maximálny krútiaci moment: 98 Nm
  • Čistá hmotnosť: 223 kg
  • Dĺžka: 2240 mm

Z MEDZIMESTSKÉHO AUTOBUSU MOBILNÁ ODBEROVÁ JEDNOTKA

Foto: Setra

Setra darovala špeciálny autobus na boj proti koronavírusu. Model S 416 LE, navrhnutý pre medzimestské linky, prerobil nemecký výrobca autobusov za štyri týždne na mobilnú odberovú jednotku. Pojazdné testovacie „laboratórium" sa používa v školách, domovoch dôchodcov a v rámci firemných testovaní. Ľudia čakajúci na test vstupujú zadnými dverami 13 metrov dlhého vozidla, kde sa pri pracovnom stole zaznamenávajú ich údaje. Testovanie sa uskutočňuje v malom laboratóriu umiestnenom za kabínou vodiča. Vozidlo je vybavené nezávislým kúrením a vďaka palubnému wi-fi sa údaje a výsledky testovaných osôb okamžite ukladajú do centrálnej databázy. Na digitalizovanej testovacej stanici trvá celý proces pol druha minúty a výsledky sú k dispozícii do 24 hodín.

AMI MÉG ÉRDEKELHET