Videón a nagyon ritka, nepáli felhőlavina

Távolról lenyűgöző látvány, de nem érdemes a közelébe kerülni...

Fotó: Instagram

Még a nepáli Anapurnán is nagyon ritka jelenség a magashegységekben előforduló hólavina: a felhő egy szoroson át hömpölyög le a Kapuche-gleccsertóhoz.

Az Himalája egyik legmagasabb vonulata, szűkebb értelemben az egyik legmagasabb csúcsa az Annapurna 8091 méteres magasságával, relatív, tengerszint feletti magassága: 2894 méter. Ebben a lélegzetelállító magasságban tengerszint felett 2545 méterrel található az a gleccsertó, amelynek a partján pihentek a hegymászók, amikor felbukkant a felhőtömeg. Első pillantásra hólavinára emlékeztet a látvány, de mivel éppen nincsen hó ott, ahonnan érkezik a lavina, egyértelművé válik, hogy egy nagyon sűrű, viharos felhőről van szól.

Érdekesség, hogy ilyen felhőlavinák nem itt szoktak képződni, hanem egy másik csúcs közelében. A videón látszik, hogy a hegycsúcstól kb 3 perc alatt ér le a tóig a felhő, ami rendkívül nagy légáramlatot, hóvihart hoz magával. Ugyanilyen gyorsan támadnak azok a viharok is az extrém magas hegyekben, amelyek elsodorják a hegymászókat, így már érthető, miért képtelenség egy ilyen tomboló viharfelhő elől elmenekülni 7-8 ezres magasságban.

Eléri a hegymászók táborát is a felhőlavina: 

youtu.be

Huge Avalanche at Kapuche Lake ( Lowest Altitude Glacier Lake In Nepal)
AMI MÉG ÉRDEKELHET