Ismerd meg Felső-Nyitrát 300 méterrel a föld alatt

A nyirkos őszi időben talán nagyobb kedvünk van szokatlan helyeket felfedezni. Ez a föld alatti látnivaló védelmet nyújt az eső és a hó elől, és biztosan nem fogunk annyira fázni, mint kint.

Fotó: Hornonitriansky banský skanzen

A Felső-Nyitra vidékén lassan megszűnik a bányászat hagyománya, de egy az egykori bányák közül – Cégely – a kitermelés befejezése után is nyitva áll. Csakhogy most már nem bányászok, hanem turisták szállnak alá a mélybe, hogy a saját bőrükön megtapasztalhassák, milyen volt a bányászok élete a mélységi barnaszénbányákban.

Száz év bányászat

Fotó: Hornonitriansky banský skanzen

A felső-nyitrai barnaszénmedence ennek a nyersanyagnak a legnagyobb szlovákiai lelőhelye. A kitermelés 1909-ben kezdődött meg, előbb Nyitrabányán (Handlová), majd Nyitranovákon, végül pedig, 1962-ben a legfiatalabb cégelyi (Cigeľ) bányában is. Itt 2017-ben fejeződött be a kitermelés, a bányát azóta turistalátványossággá alakították. A Felső-Nyitra vidékén éppen idén fejezte be működését az utolsó, máig működő bánya Nyitranovákon. Naponta 2600 tonna szenet termeltek itt ki, ami a bánya fennállásának 82 éve alatt több mint 90 millió tonnát jelent. A szenet a közvetlenül a bánya mellett felállított hőerőműben használták el, de ez a nem túl környezetkímélő áramelőállítási mód immár végleg megszűnik Szlovákiában. A bányászhagyományok azonban megmaradnak.

Felső-nyitrai bányászati skanzen – Cégely bánya

Fotó: Prievidza.sk

A bányában, amelyet most turistaként meglátogathatunk, fél évszázadon át naponta bányászok tucatjai ereszkedtek a mélybe. 80 – 300 méterrel a felszín alatt először egy két kilométeres út vár ránk kisvonattal. A felszínhez képest itt kellemes, 15°C-os hőmérséklet vár ránk. Ezután nagyjából fél kilométert sétálunk oda, és újabb fél kilométert vissza az egykori kitermelési részen. Idegenvezetőink egykori bányászok lesznek, és megtekinthetjük a statikus és még működő berendezéseket is, amelyek érzékletesen mesélnek a bányászok életéről, akik 55 év alatt 62 millió tonna szenet termeltek ki itt. A bánya Privigye városától 6 kilométerre délre található.

Praktikus információk bányalátogatáshoz:

Fotó: Hornonitriansky banský skanzen

  • minden látogató kap a bányajáráshoz köpenyt, védősisakot és bányászlámpáta bányalátogatást egyeztessük legalább egy nappal korábban a +421 905 522 704 telefonszámon
  • minimális létszám 8 fő
  • csak hatévesnél idősebb gyerekek vehetnek részt a bányalátogatáson, 15 éves korig csak felnőtt kíséretében
  • a belépő ára felnőtteknek 12 euró, 6 és 15 év között 7 euró, középiskolások és egyetemisták számára 8 euró + 2 eurós fényképezési díjturistacipő és sportos öltözék ajánlott
  • a bányalátogatás időtartama mintegy 2,5 óra
  • a bányajárás minden nap 9:30-kor indul
AMI MÉG ÉRDEKELHET