Tolmácsként működő szemüveg a Google-től

Egy tolmács, ami elfér a zsebben, hallássérülteknek és üzleti partnereknek is.

Vajon hogyan alakítja át a nyelvtanulási piacot, a turizmust és még számos területet, ha a szemüveg valós időben bármit lefordít nekünk?

A Google fejlesztői úgy fogalmaznak, hogy ezzel a szemüveggel tulajdonképpen feliratozzák nekünk a világot. A Google Fordító csak idén 24 nyelvvel bővült, és a már meglévő nyelvek szótárát is bővítik folyamatosan. Ha használod az online fordítót, biztosan te is észrevetted, hogy az utóbbi pár évben sokkal pontosabban fordít, igaz, még bőven vannak félrefordítások is, de a lényeg, hogy már 300 millió ember által beszélt nyelvet képes fordítani.

Tolmács helyett szemüveg

A Google Glass, azaz a szemüveg új verziója valós időben fordít, és a szemüveg által láthatóvá teszi a szöveget, igazából egy mesterséges intelligencia tolmácsolja, amit neked mondanak éppen idegen nyelven. Ez az új fejlesztés lehetővé tenné üzleti megbeszélések, konferenciák, külföldi tanulmányok, kutatómunkák, családi összejövetelek és bármilyen utazás során felmerült párbeszédek megkönnyítését. Az igazi kihívást egyelőre az olyan szavak jelentik, amelyek több nyelvben is jelen vannak hasonló szóalakkal, csak más-más jelentéssel (például a latin nyelveknél igen gyakori). Ennek kiküszöbölésével foglalkoznak most a fejlesztők, hogy a szemüveg formájú mini számítógép minél pontosabban fordítson majd.

Íme a Google új okos szemüvegének prototípusa különböző helyzetekben:

youtu.be

Breaking down language barriers with augmented reality | Google

A Google Glass fordítója más területen is akadálymentessé teheti kommunikációt: gondoljunk csak a hallássérültekre, akiknek ez hatalmas segítség lenne a hétköznapokban! Az augmented reality, vagyis a kiterjesztett valóság egy új funkciót kap a Google újdonságában, persze a fordításon kívül minden más információt is láthatunk majd a szemüvegen keresztül, ahogy a régebbi verziókban: használhatjuk a térképet, megkereshetjük a legközelebbi benzinkutat, pizzériát vagy könyvtárat is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET