Francia karácsony háromféleképp

A világ első karácsonyfája és égősorral díszített pálmafa is szerepel Franciaország karácsonyi hagyományai közt.

Fotó: 123rf

Franciaországra sok tekintetben trendszetterként tekint a világ, különösen, ha gasztronómiáról, parfümökről, kultúráról, divatról vagy eleganciáról van szó. Az azonban már kevésbé közismert, hogy a karácsonyfa és a karácsonyi vásárok hagyománya is ebből az országból ered.

Strasbourg – a karácsony fővárosa

Fotó: 123rf

Strasbourg régi épületeit minden évben gazdagon díszítik

Igen, ilyen is van, mégpedig 1992 óta, amikor Strasbourg a karácsony fővárosának (Capitale de Noël) nyilvánította magát. A városvezetésnek ez a lépése azonban nem egy hirtelen jött ötlet volt, hanem több évszázados hagyományokon alapult.

Strasbourg-ról mindenkinek az itt székelő európai uniós intézmények jutnak elsősorban az eszébe, azt azonban kevesebben tudják, hogy

ebben a gyönyörű Rajna-parti városban rendezték meg 1570-ben a világ első karácsonyi vásárát.

A mára világhírűvé vált „Christkindelsmärik" (elzászi nyelvjárásban: a gyermek Jézus vására) eredeti helyszíne a gótikus katedrális előtti tér volt. Háromszáz éven keresztül itt tartották a karácsonyi vásárt, majd 1870-ben átköltöztették jelenlegi helyére, a Place Kléberre.

Strasbourg csodálatos belvárosa, amely az UNESCO Világörökség része, ilyenkor fényárban úszik. A helyiek és a turisták is a Kléber tér felé veszik az irányt, hogy megcsodálják a Vogézekből származó monumentális, pazarul feldíszített karácsonyfát, és végigjárják a világ legrégebbi karácsonyi vásárát. Azt pedig, hogy Strasbourg kiérdemelte a karácsony fővárosa címet, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy az adventi időszakban évente mintegy kétmillió turista érkezik a városba.

Elzászi tündérmese

Fotó: 123rf

Colmar kedves kis házikói

A Strasbourg-tól alig egyórás autóútra fekvő Colmar Franciaország másik karácsonyi büszkesége. A város fagerendás szerkezetű, vidám színű házain hihetetlen mennyiségű fenyőgirland és fényfüzér pompázik. Az egész várost betölti a karácsony hangulata, a mézeskalácsházakra emlékeztető épületek között sétálva úgy érezhetjük magunkat, mint egy tündérmesében.

A világon először Elzászban állítottak feldíszített karácsonyfát.

A középkorban az „Ádám és Éva" misztériumjáték közben a Paradicsom fáját jelképező fenyőfára eleinte csak almákat aggattak, később pedig ostyákkal és szentképekkel is díszítették. A karácsonyfa az ünnep egyik legfontosabb szimbóluma lett, a fenyőfák árusításáról 1521-ből maradt fenn az első írásos emlék, amelyet a szintén elzászi Sélestat város Bibliothèque humaniste könyvtára őriz.

Egy biztos: ha karácsony, akkor az elzásziak tudnak valamit. Colmar karácsonyi vásárát a különféle utazási magazinok értékelései alapján már többször is megválasztották Európa legszebb karácsonyi vásárának.

www.youtube.com

CHRISTMAS IN ALSACE, FRANCE 2020 (Christmas markets in Colmar, Strasbourg, Kaysersberg, ...) 4K

Elzászi karácsonyi hangulat videón is

Karácsony fürdőruhában

Vízum nélkül utazhatunk a trópusi Réunionra, mivel az EU része

Talán meglepő, de ha trópusi hangulatban szeretnénk élvezni a karácsonyt, el sem kell hagynunk az Európai Unió területét! A karib-tengeri Martinique és Guadeloupe szigetek, valamint az Indiai-óceánban található Réunion Franciaország tengerentúli megyéi, azaz egyúttal az EU részei is.

Franciaország kis darabjai a világ másik felén, csodálatos tengerpartokkal.

Bár a karácsonynak a szigeteken is megadják a módját, a dekorációk azonban a trópusi éghajlathoz igazodnak: karácsonyfák helyett fényfüzérekkel feldíszített pálmafák várják a látogatókat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET