Najkrajšie zámky na Loire - 1. časť

Oblasť Loiry je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO a patrí k najbohatším vo Francúzsku na kultúrne pamiatky. Je svetovo preslávená svojimi pôvabnými mestečkami a nádhernými renesančnými zámkami. Je ich toľko, že v našej sérii, ktorá sa začína práve teraz, vám môžeme predstaviť naozaj len tie najkrajšie.

Foto: Shutterstock

Loire je najdlhšia francúzska rieka, kľukatí sa na viac ako 1000 kilometrov v nádhernom prírodnom prostredí. V minulosti si francúzski šľachtici radi stavali letné sídla v mestách pozdĺž rieky. Dodnes sa zachovalo viac ako osemdesiat zámkov – niektoré sú už dnes v súkromnom vlastníctve, no viaceré zámky boli sprístupnené aj širokej verejnosti. Predstavujú tak atraktívnu turistickú hodnotu, že zámky pozdĺž Loiry v žiadnom prípade nechýbajú v ponuke slušnej cestovnej kancelárie.

Blois

Foto: Pixabay

O zámku Blois veľa prezrádza už aj to, že si ho vybralo niekoľko francúzskych kráľov za svoje vidiecke sídlo. Hradný komplex bol postavený medzi 13. a 17. storočím. Obklopuje centrálne nádvorie a zvonku ho zdobia vzácne reliéfy a sochy. Hoci bol vyplienený počas francúzskej revolúcie a hrozilo mu úplné zničenie, v polovici 19. storočia bol našťastie zapísaný do zoznamu pamiatok národného významu a kompletne zreštaurovaný. Pozdĺž Loiry to je jeden z najväčších zámkov s viac ako 500 rôznymi izbami, z toho 100 spální. Najzaujímavejšia z nich je izba kráľovnej Kataríny Medicejskej, klenot zámku s 237 vyrezávanými drevenými panelmi a 4 tajnými skrinkami. Originálne drevené obloženie izby je unikátom v celom Francúzsku.

Amboise

Foto: unsplash

Amboise bolo jedným z najdôležitejších kultúrnych a historických centier pozdĺž Loiry a jeho zámok bol obľúbeným sídlom kráľov z rodu Valois. Zámok na brale nad mestom postavili na základoch stredovekého hradu. Prvá väčšia premena na pevnosti bola vykonaná Karolom VII., ktorý ho získal počas storočnej vojny a presťahoval sa sem aj so svojím dvorom. Od roku 1490 Karol VIII. výrazne rozšíril park a prestaval staré hradné múry a budovy. Panovník, ktorý chcel moderné sídlo, sám dohliadal na stavbu a poveril talianskeho záhradníka Pacella da Merciogliana vytvorením prvého renesančného parku vo Francúzsku. Bohato zariadené gotické a renesančné apartmány hrdo hlásali vycibrený vkus kráľov z rodu Valois. V období renesancie navštívilo zámok mnoho vynikajúcich umelcov, z ktorých najznámejší bol Leonardo da Vinci, ktorý prišiel do Amboise v roku 1516 na pozvanie Františka I. Zomrel o tri roky neskôr a na jeho žiadosť bol pochovaný v kaplnke svätého Huberta na zámku.

Chambord

Foto: Pixabay

Obrovský zámok Chambord je architektonickým majstrovským dielom, symbolom francúzskej renesancie. Vďaka svojej vznešenosti a detailnej výzdobe patrí medzi najobľúbenejšie zámky vo Francúzsku – ročne ho navštívi 700.000 návštevníkov. Začatie stavby nariadil František I. v roku 1519, ale keď zomrel, zámok bol ešte v rozrobenom stave, a až o viac ako 120 rokov neskôr bol dokončený na príkaz kráľa Slnka, Ľudovíta XIV. V nádherne zariadenom zámku s vežami dominuje dvojsmerne zakrútené, biele skrutkovicové schodisko (zostupujúci návštevníci tak teda nestretnú návštevníkov vystupujúcich hore), o ktorom sa predpokladá, že ho navrhol Leonardo da Vinci. No medzi atrakcie, ktoré musíte vidieť patrí aj izba kráľa Františka I., zariadené apartmány, panoramatické terasy, barokové francúzske záhrady a park obklopujúci zámok.

AMI MÉG ÉRDEKELHET