​Francúzsky ostrov v Stredozemnom mori, ktorý objavíte za jeden deň

Porquerolles

Na juhu Francúzska, neďaleko mesta Toulon, sa nachádza súostrovie Îles d'Hyères, ktorej najväčší ostrov Porquerolles má rozlohu necelých 13 km2. Ostrov, ktorý sa niekedy nazýva „plávajúci les", je pokrytý borovicovými lesmi a vedie cezeň množstvo turistických trás.

Pozdĺž južného pobrežia Francúzska sa nachádza rozprávkové súostrovie štyroch ostrovov, z ktorých najväčší je Porquerolles, známy ako Zlaté ostrovy. Prvé osídlenie na ostrove vzniklo v roku 1820, keď bol postavený charakteristický maják a miestny kostol.

Dnes tu žije stále menej ako 300 obyvateľov a hoci je tu niekoľko hotelov, turisti sa zdržiavajú najmä v dedinkách Francúzskej riviéry. Porquerolles, vzdialené od pobrežia len štvrťhodinu cesty, je úplne bez áut a dá sa preskúmať len na bicykli alebo pešo.

Ostrov je v podstate rozdelený na dve časti: kým južnú stranu zaberajú strmé útesy a lesy, severný pás tvoria piesočnaté pláže.

Z prístavu sa môžete vydať na dobrodružnú cestu k plážam na severnom pobreží. Obľúbená je borovicová pláž Notre Dame, ale ešte pred ňou sa môžete okúpať na červeno-kamenistej pláži Plage du Lequin a dlhej pláži Plage de la Courtade. Keď už budete na pláži, mali by ste navštíviť aj pláž Plage du Langoustier na západnom cípe ostrova a jaskyňu „pirátskej diery" (trou des pirates) na severe.

Okrem pláží sú tu samozrejme aj historické zaujímavosti, ako napríklad kostol svätej Agostie zo 16. storočia, ktorý stojí za prístavom, alebo pevnosť De Repentance na vrchole kopca. Ak sa chcete vydať na výlet južne od prístavu, vydajte sa od kostola svätej Agáty na juh a nájdete množstvo ciest, ktoré vás zavedú do skrytých častí pobrežia ostrova. Skalnaté pláže na tejto strane sú trochu ťažšie dostupné, ale výhľady vám túto námahu vynahradia.

Po dosiahnutí bodu Cap d'Arme sa nachádza niekoľko vyhliadkových bodov, napríklad Les Chevreaux alebo Calanque de L'Indienne. V blízkosti prvého z nich sa nachádza zvláštny skalný útvar (Gorges du Loup), ktorý ukrýva bazén.

Milovníci prírody môžu preskúmať aj okolité zelené lagúny, v ktorých spievajú aj vtáky.

This is the video of our day visit to the amazing island of Porquerolles located just off the coast of Hyères on the French Riviera.

Porquerolles Island (French Riviera / Côte d'Azur) - Boat Trip to the Most Beautiful European Beach

Hoci oblasť Porquerolles nie je príliš veľká, o vína v nej nie je núdza. V blízkosti prístavu sa nachádzajú dve sídla: Domaine La Courtade na východe a Domaine de I'Ile hneď za pobrežím. Miestnou špecialitou sú ružové vína: po ochutnávke na útulných terasách sa môžete vrátiť na hlavné námestie a najesť sa v jednej z reštaurácií, kde sa podávajú čerstvé morské plody.

(Express, Thrillist)


Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET