Golf na snehu

Tentoraz nehovoríme o populárnej značke auta na zasnežených cestách, ale o čoraz populárnejšom športe. Hoci sa jeho história datuje už do 17. storočia, pri klesajúcej popularite bežného lyžovania sa mnohé svetové strediská začínajú orientovať na úplne inú klientelu.

Foto: 123rf

Hoci sa to medzi hráčmi golfu nepovie inak, než „postaviť sa na green", typická farba, ktorá sa s golfom spája, nemusí byť len zelená. Po nástupe zimy sa mnohým vášnivým golfistom skončí sezóna ich milovanej hry. Avšak možnosťou triafania loptičiek do jamiek na snehu a ľade sa začína úplne nová éra golfu.

História snežného golfu

Foto: Barnes Winter Golf Cup

Fanúšikovia tohto športu odmietali odložiť svoje golfové palice na zimu už v 17. storočí. Svedčia o tom maľby umelcov ako Hendricka Avercampa a Aerta van der Neera, ktorí znázornili ľudí hrajúcich golf na zamrznutých ľadových plochách. V mekke európskych zimných športov, Švajčiarsku, sa táto forma zábavy zjavila začiatkom 20. storočia. Známy hotelier, Peter Kasper, tu začal upravovať letné greeny na zimnú verziu už v roku 1904. A od roku 1970 tu má golfový klub Engadine aj nepretržitú zimnú golfovú súťaž, kde golfisti vymenia greeny za „white-y" a biele loptičky za farebné.

Odlišnosti snežného golfu

Foto: Barnes Winter Golf Cup

Pestrofarebné golfové loptičky sú samozrejmosťou. Na bielom snehu by sa tie tradičné len veľmi ťažko hľadali. No ani s hľadaním farebných golfových loptičiek si hráči nerobia také starosti ako v lete. Po nevydarenom údere sa totiž v hlbokom snehu loptička zahrabe. Nájsť ju je prakticky nemožné až do jari. Snežný povrch na každej z deviatich alebo osemnástich jamiek je kompaktný a upravený tak, aby sa golf dal hrať. Samotné jamky sú pritom trikrát väčšie než tie štandardné.

Kam za zimným golfom a súťažami

www.youtube.com

Jämin talvigolf

Jedno z najlepších stredísk tohto športu nájdete asi hodinu západne od fínskeho mesta Tampere v Jämijärvi. V obci Silvaplana, na južných svahoch švajčiarskych Álp, sa zas každoročne koná Engadin Snow Golf Cup. Posledné dva januárové dni budú aj v roku 2021 patriť súťaženiu 80 hráčov na 9 jamkách s dĺžkou od 95 do 225 metrov. A ak ani to nie je golfistom dosť, počas celého februára prebieha v štyroch strediskách, vo francúzskych aj švajčiarskych Alpách, turnaj v snežnom golfe – Barnes Winter Golf Cup. O tom, že sa táto forma športového vyžitia na čerstvom vzduchu stáva populárnou, svedčia aj nové ihriská vznikajúce v Nemecku, Rakúsku, Grónsku, Kanade či Argentíne. Aj v Spojených štátoch amerických si zahráte na mnohých miestach – od Severnej Karolíny cez Wisconsin, Colorado až po Kaliforniu.

Oživenie zimného turizmu v Alpách

Foto: Facebook Buergenstock Resort

Hoci by sa mohlo zdať, že amatérske lyžovanie v Alpách nič nezastaví, čísla hovoria inak. Vo Francúzsku aj Švajčiarsku sú poklesy za posledné desaťročie v miliónoch príjazdov. Nová generácia už neholduje celodenným radovánkam na snehu a športu do takej miery ako tie predošlé. A narastajúce ceny služieb v týchto prominentných destináciách tiež nepomáhajú. Pri zimných golfových ihriskách však došlo k určitému oživeniu. Nové rezorty poskytujúce luxusné služby síce nenahradia chýbajúce čísla turistov kvantitou, no lákajú solventnú klientelu, ktorá je ochotná priplatiť si za kvalitné služby.

Pri kvantite sa strediská v Alpách spoliehali na rozmáhajúcu sa strednú triedu z Číny, ktorá mala naplniť lyžiarske aj ubytovacie kapacity počas zimnej sezóny. Ako si však s najbližšou zimnou sezónou, poznačenou krízou v turizme pre pandémiu koronavírusu strediská poradia, ukáže len čas.

AMI MÉG ÉRDEKELHET