Gombakalauz: 5 tipp kezdőknek

Kösd össze a hétvégi túrázást a gombaszedéssel!

Fotó: Unsplash
Őszi erdei kirándulásaink során lenyűgöző gombatelepekre bukkanhatunk, amelyek láttán az ember könnyen elcsábul. De mire kell figyelnünk, ha úgy döntenénk, hazaviszünk egy kosárra való kalapos finomságot?

1. Mit gyűjtsünk?

Az őszi erdő eső után tele van felfedezésre váró, illatos gombákkal, de kezdő szedőknek csak olyan fajtákat szabad étkezésre gyűjteniük, amelyeket ismernek. A szakértők kezdésnek a csöves gombákat (vargányákat) ajánlják, de ezen időszak kedvence a nagy őzlábgomba és az ízletes rizike is. Ne hagyjuk otthon a gombahatározót, de csekkolhatjuk online, a gombahatarozo.hu oldalon is, hogy mit szabad a kosarunkba tennünk! Ha azonban picit is hezitálunk, inkább vigyük el a gyűjtést egy gombaszakértőhöz – kis szerencsével a legközelebbi piacon találunk is ilyen szakembert.

A galéránkban nézd meg ezeket a könnyen felismerhető gombafajtákat:

Őzlábgomba

Fotó: pixabay

Őzlábgomba


Vargánya

Fotó: Pixabay

Vargánya


Rizike

Fotó: Wikimedia

Rizike


2. Ne taposd el a mérgező gombákat!

Mielőtt szedésbe kezdünk, feltétlenül ismerjük meg a gyilkos galócát és annak ugyanannyira mérgező fehér változatát, hogy ezek véletlenül se keveredjenek a kosarunkba! Ha mérgező vagy annak gondolt gombára bukkanunk, ne tapossuk el vagy döntsük ki, mert a spórák így átkerülhetnek más, ehető gombára vagy a cipőnkre.

A piros és a fehér galóca:

Piros gyilkos galóca (mérgező)

Fotó: Pixabay

Piros gyilkos galóca


Fehér galóca (mérgező)

Fotó: Pixabay

Mérgező fehér galóca


3. Hol szedjünk?

Hogy tiszta, vegyszermentes élelemhez jussunk, kerüljük el az olyan, vélhetően szennyezett területeket, mint az autópá- lyák és iparterületek környéke, illetve ahol az aljnövényzet kiirtására szolgáló vegyszereket használhatnak. Érdemes az erdei utak nyomvonalát követni, mert a fákkal sűrűn övezett területekkel szemben itt több csapadék jut a földbe, így gazdagabb a gombatermés, és az erdő békéjét is így zavarjuk a legkevésbé. Ne feledjük azonban, hogy a fokozottan védett területeken semmit sem szedhetünk össze az erdőből, így gombát sem, sőt a kijelölt útról sem térhetünk le.

4. Mennyit szabad?

Hazánkban ma 2 kg az alkalmankénti megengedett mennyiség. Ha ennél többet szeretnénk begyűjteni, ahhoz az adott erdészet írásos engedélye szükséges. Ennek hiányában, ha lefülelnek, pénzbírságra számíthatunk

Fotó: Libri

5. Hogyan szedjük?

  • A gomba tönkjét óvatosan kicsavarjuk a földből (kést ne használjunk, hogy fémmel ne érintkezzen).
  • Majd a helyét avarral fedjük be, hogy ne száradjanak ki a földben maradó, a továbbszaporodáshoz szükséges micéliumok (gombafonalak szövedéke).
  • Ügyeljünk rá, hogy ne szedjünk fel túl sokat egy területről, és a különálló gombákat is hagyjuk a helyükön, hogy szaporodni tudjanak.
  • A fiatal vagy túl öreg, megrágott vagy férges gombát hagyjuk az erdőben, és lehetőleg ne döntsük ki, mert ott még hasznosulhat akár élelemként, akár búvóhelyként.

Ezen a varázslatos gyorsított videón megnézhetjük az erdei gombák növekedését:

youtu.be

Mushroom Bloom Timelapse Set to Trippy Music


AMI MÉG ÉRDEKELHET