Google Earth Timelapse ukazuje, ako ten čas letí

Na zmeny, ktoré sa odohrávajú behom mnohých rokov, si pomaly zvykáme tak, že nám ani nepripadajú výnimočné. No vďaka satelitným záberom pozbieraným počas 37 rokov, si teraz môžete v zrýchlenom zábere pozrieť mnohé z udalostí Zeme, ktoré dokazujú, ako rýchlo sa v skutočnosti naša planéta mení.

Hoci je 37 rokov len zrnkom v dlhej dobe miliónov rokov vývoja našej planéty, mnohí environmentálni vedci bijú na poplach, keď ide o zmeny, ktoré sa behom posledných desaťročí odohrávajú. Ide totiž o také rapídne zmeny za taký krátky čas, že ich budeme pociťovať už naveky. Práve preto sa silno ozývajú hlasy podporujúce minimalizáciu vplyvu činnosti ľudstva na životné prostredie. Aby sa ľuďom otvorili oči, zverejnila spoločnosť Google na svojej globálnej platforme Google Earth novú funkcionalitu: Google Earth Timelapse. Tá vám prehrá, aké zmeny sa odohrali za necelých 40 rokov úplne kdekoľvek.

Poháňané 24 miliónmi fotiek

Foto: Google Earth Timelapse

Google Earth je menej známa platforma než známejšie Google Maps. Tie slúžia predovšetkým na navigáciu a dopravu. Google Earth je skôr venovaná objavovaniu a geológii. Navštíviť ju môžete jednoducho – cez webový prehliadač. Vývojári spoločnosti o novej funkcii Timelapse hovoria, že ide o najväčší update tejto funkcie za 4 roky.

Celý projekt máte k dispozícii úplne zadarmo vďaka tomu, že projekt EÚ Copernicus, americký geologický prieskum Landsat a NASA poskytli spoločne viac ako 24 miliónov satelitných fotografií. Prepočítané na úložný priestor, ide o 20 miliónov gigabytov, ktoré tie najlepšie počítače Google spracovávali po dobu dvoch miliónov hodín.

Najväčšie video našej planéty

www.youtube.com

Our Forests | Timelapse in Google Earth

Spolu sa takýmto spôsobom podarilo vytvoriť najväčšie video našej planéty. Celkovo má veľkosť 4,4 terapixelov, čo je ekvivalent pol milióna videí v 4K ultra vysokom rozlíšení. Spoločnosť však verí, že tento uhol pohľadu zmení to, ako ľudia nazerajú na globálne problémy ľudstva dnešnej doby a pochopia tak nutnosť zmeny, pred ktorou ako ľudstvo stojíme.

Pozrite si zmenu za 37 rokov kdekoľvek na Zemi

Foto: Google Earth Timelapse

Lesnatosť Vyšnej Boce v roku 1987

V Google Earth Timelapse je prednastavených 18 miest na Zemi, ktoré sú zaujímavé tým, akou zmenou prešli. Sú medzi nimi ustupujúce aljašské ľadovce, rast urbanizácie v Číne, Dubaji či v Las Vegas, vysychanie Aralského jazera, zavlažovanie v Saudskej Arábii, ale aj odlesňovanie pralesov v Brazílii, na Madagaskare a rast baní v Čile a Kanade. No zmenu si od roku 1984 do roku 2020 môžete pozrieť úplne kdekoľvek. Stačí zadať do vyhľadávača GPS súradnice miesta, ktoré vás zaujme – vaša obec, obľúbené miesto, čokoľvek. A Google Earth Timelapse vám prehrá zmenu. Skúsiť tak môžete napríklad mestá na Slovensku, pri ktorých vyrástli automobilky, alebo naopak vidieť rozsah odlesnenia napríklad na Vyšnej Boci.

Foto: Google Earth Timelapse

Lesnatosť Vyšnej Boce v roku 2020

AMI MÉG ÉRDEKELHET