Napfényes Görögország, ősszel is!

Fűtés helyett tenger? Irány az európai kultúra bölcsője!

Fotó: Shutterstock

Görögország az egyik legkedveltebb desztináció a turisták körében, és ennek nem csak a barátságos árszínvonal az oka. A mediterrán éghajlat, a kellemesen meleg tenger és a gyönyörű strandok mágnesként vonzzák a látogatókat egészen november elejéig.

Az ókori látnivalók mellett kristálytiszta tengert, finom ételeket és romantikus szigeteket kínáló Görögország népszerűsége évtizedek óta töretlen. Nemcsak kontinentális régiói, hanem szigetvilága is remek lehetőségekkel várja a pihenni vágyókat. Az pedig már csak hab a tortán, hogy Európában a görög strandokat tartják a legszebbeknek, melyek közül most a legkönnyebben elérhetőeket mutatjuk be.

Athén

Fotó: Shutterstock

Az athéni Akropolisz a Parthenonnal

Kezdjük az ország fővárosával, Athénnal, amely az ókori világ központja volt és egyúttal a ma ismert nyugati civilizáció bölcsője. Athén adta a világnak a klasszikus filozófiát és a demokráciát, valamint Platónt, Hérodotoszt és még számtalan tudóst.

Athén ikonikus nevezetessége az Akropolisz, amelyet az i. e. 5. században építettek át fellegvárrá. Ma az épületegyüttes az UNESCO világörökség része, ahol olyan jelentős emlékeket találunk, mint a Parthenon és Zeusz temploma. Az Athén központjában található Syntagma téren megcsodálhatjuk a Parlament épületét, a tértől északra haladva pedig az ókori kincseket bemutató Nemzeti Régészeti Múzeumhoz jutunk. És ha éppen egy kis fürdőzésre vágyunk, keressük fel a Glyfada vagy az Asteras beach-et, amelyeket a helyiek a legszebb partszakaszoknak tartanak.

Rodosz

Fotó: Shutterstock

Rodosz Görögország egyik legszebb szigete. A sziget nevét viselő fővárosa Európa egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori települése. Az UNESCO világörökség részét képező óvárost feltétlenül meg kell nézni, de nem szabad kihagyni a Nagymesterek palotáját, a Régészeti Múzeumot és a híres Lovagok utcáját sem. A legfontosabb rodoszi látványosságok közé tartozik a Lindoszi Akropolisz, amely több mint 2000 éves romokat rejt. A tetejéről fantasztikus kilátás nyílik a környékre.

A sziget strandjai lenyűgözőek és nagyon változatosak. Faliraki meseszép, de sok embert vonz, ezért aki nyugalmasabb helyen szeretne megmártózni a kristálytiszta tenger vizében, válassza inkább Haraki,Lindosz vagy Agia Agathi aranyhomokos strandjait.

Szantorini

Fotó: Shutterstock

Szantorini szigete Görögország ékköve. Fehér színű házaival, azúrkék háztetőivel olyan, mint egy ékszerdoboz, mesébe illő látványa mindenkit elvarázsol. A furcsa alakú sziget egy vulkán maradványa, amely kb. 3500 évvel ezelőtt robbant fel. Mivel a tengerpart sok helyen csak nehezen közelíthető meg, ezért Szantorini nem egy klasszikus fürdősziget. A legismertebb strandok – Monolithos, Perissa és Kamari – a sziget keleti oldalán találhatók. A Vörös strand a nevét a vasnak köszönheti, amely a sziklákat és a homokot narancsszínűre festi. A naplementét Oia városából érdemes megcsodálni.

Kréta

Fotó: Shutterstock

Elafonissi

Görögország legnagyobb szigete számos ismert görög monda szülőhelye. Innen származik Minótaurosz és a labirintus, valamint Daidalosz és Ikarosz története. Kréta nagyon sok látnivalóval büszkélkedhet: ókori városromok, a velencei és a török időkből származó világítótornyok és erődök. Knósszosz több ezer éves mínoszi emlékei szintén sok turistát vonzanak, de sok kolostor és templom is nyitva áll a látogatók előtt.

Kréta minden régiójában a mediterrán térség legszebb strandjai közül válogathatunk. A sziget északi részén Chania, Rethymno és Heraklion strandjai elsőrangúak, a déli oldalon pedig a francia Riviérát idéző Plakias, valamint a trópusi hangulatú Elafonissi rózsaszín homokos strandja kihagyhatatlan.

AMI MÉG ÉRDEKELHET