6 gyönyörű hely, amiért muszáj Granadába utazni

Az arab hatás szerencsére nem múlt el nyomtalanul.

Albaicin
Fotó: Shutterstock

A valaha berber eredetű, muszlim vallású mórok 700 évig építették a kultúrájukat és gyakorolták a vallásukat az Ibériai-félszigeten. 1492-től aztán üldözték őket, és aki nem tért át a keresztény hitre, azt kiutasították az országból. A díszítőelemekben gazdag, arab építészetük és művészetük azonban itt maradt, és különleges életteret alakított ki Granadában.

Mindenki ismeri: az Alhambra

Fotó: Shutterstock

Ha Granadáról van szó, akkor először valószínűleg mindenkinek azAlhambra, vagy más néven a Vörös Palota jut eszébe, ami kétségtelenül a város és az egész régió legismertebb látványossága. Az 1983 óta UNESCO Világörökségi helyszínek közé sorolt épület alapjait 1200 körül tették le és a mór uralkodók székhelye volt. Érdemes jegyet és vezetett túrát is előre foglalni ide, így a nagyjából háromórás séta alatt többet megtudhatunk magáról az épületről és a spanyol történelemről.

Mórok girbegurba utcácskái: Albaicín negyed

Fotó: Shutterstock

Granada egyik leglátogatottabb negyede az Albaicín negyed, vagyis a régi arab városrész. A szűk utcácskákon, a fehér házak között sétálva közelebbről is szemügyre vehetjük a mór építészet jellegzetességeit. A szintén UNESCO világörökségi helyszín tele van műemlékekkel, templomokkal, így akár egy napot is elbolyonghatunk benne, és ha igazán autentikus ételeket szeretnénk kóstolni a városban, ennél keresve sem találunk jobb helyet.

Arab hatás ellen: Granadai Katedrális

Fotó: Shutterstock

A Granadai Katedrális története a 16. században kezdődött, így a kereszténység előretörésének egyik fontos szimbóluma lett. A spanyol reneszánsz egyik építészeti remekeként emlegetik, de alapjai gótikus mintára épültek. A világ negyedik legnagyobb katedrálisa belülről is pazar látvány, hatalmas oltárja és páratlan kupolája mindenképp megér egy látogatást.

Fellélegzés a zöldben: Mártírok kertje

Fotó: Shutterstock

Ha városnézés közben egy kis nyugalomra és a természet közelségére vágyunk, akkor a Carmen de los Mártires tökéletes választás. A szépen karbantartott és romantikus, teraszokkal és szökőkutakkal teli kertek nyáron igazi oázisnak számítanak a hőségben, de bármelyik évszakban érdemes megállni itt egy kis pihenőre, felfedezni a francia és az angolkerteket.

Színek és illatok: La Alcaicería

Fotó: Shutterstock

Granada egyik kevésbé ismert, de mégis kihagyhatatlan látnivalója a La Alcaicería, vagyis az arab fűszerpiac, ahol a hangulaton túl a kínálat is egészen hihetetlen. Bár fűszerpaicnak hívják, a fűszerek mellett képeslapok, ékszerek, mágnesek, kerámiák, lámpák és még számtalan izgalmas és autentikus csecsebecse várja, hogy hazahozzuk magunkkal szuvenírnek.

Lazításképp: Hammam Al Andalus

www.youtube.com

Hammam Al Andalus Granada Video Promocional Turiocio

Ha van időnk és lehetőségünk, mindenképp érdemes Granadában kipróbálnunk egy hammamot, amely az arab és a török fürdőzési rituálék és hagyományok keverékének színtere. A város történelmi negyedében található fürdőben az egyedülálló illatok és dekoráció miatt is úgy érezhetjük magunkat, mintha visszarepültünk volna a szultánok idejébe, a különféle gyógykezelések pedig csak rátesznek erre egy lapáttal.

AMI MÉG ÉRDEKELHET