22-krát lepší život v Bratislave a jej okolí

Grantom Dobrý sused bolo tento rok podporených rekordných 22 projektov.

Foto: Slovnaft

Grantový program Dobrý sused, ktorý zo strany spoločnosti SLOVNAFT už šesť rokov podporuje komunitné projekty občianskych združení a škôl, rozšíril svoju pôsobnosť. K bratislavským mestským častiam Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice a obci Rovinka sa tento rok pridali aj Petržalka, Dunajská Lužná a Most pri Bratislave. V aktuálnom ročníku si podporu rozdelilo 22 projektov, čo je o štyri viac ako v minulom roku. Celková prerozdelená suma presiahla 44 tisíc eur.

Projekty na komunitný, kultúrny a sociálny rozvoj

Grantový program sa môže pochváliť desiatkami projektov zameranými na komunitný, kultúrny a sociálny rozvoj. Tieto projekty spojili lokálne samosprávy, školské zariadenia a občianske združenia. Programová manažérka Nadácie Ekopolis, Ľubica Štúberová, zdôraznila pozitívny dopad týchto iniciatív na miestne prostredie a obyvateľov. Projekty nielen zlepšujú kvalitu života v komunitách, ale podporujú aj hodnoty spolupráce, vzájomnej pomoci a rešpektu k prírode.

Podpora pre lepší život

Foto: Slovnaft

Medzi podporenými projektmi nájdete širokú škálu aktivít, od športu a voľného času, cez komunitné a sociálne projekty, až po environmentálne a kultúrne iniciatívy. Napríklad v Ružinove sa uskutoční „Spoločná radosť z cvičenia“ a „Streetflorbalové leto 2024“, v Dunajskej Lužnej organizujú otužilecké a plavecké podujatia, a v Petržalke sa seniori môžu tešiť na „Tančiareň pre seniorov“. Tieto projekty prispievajú k fyzickej aktivite, zdraviu a sociálnej interakcii.

Dôležitá trvalá udržateľnosť a envirovýchova

Podpora environmentálnej výchovy a udržateľnosti je tiež významnou súčasťou grantového programu. V Ružinove prebieha projekt „Prírodné (ob)javy očami a rukami detí“, ktorý deti učí o prírode a jej princípoch. V Rovinke sa vďaka podpore vysadí zeleň popri cyklotrase, čo zlepší mikroklimatické podmienky a zvýši biodiverzitu.

Bez kultúry a vzdelávania by to nešlo

Dôležitou časťou sú aj kultúrne a vzdelávacie projekty, ako napríklad „Festival detí s Krúžkami v škole 2024“ v Ružinove a „Bylinkové hrantíky v MŠ“ vo Vrakuni. Tieto projekty nielen obohacujú komunitný život, ale aj motivujú deti a mládež k aktívnemu zapojeniu sa do komunitných aktivít.

Celkovo, grantový program Dobrý sused opäť dokazuje, ako môže finančná podpora zmysluplne prispieť k rozvoju komunitného života a k zvýšeniu kvality života obyvateľov.

Foto: Facebook Krúžky v škole

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET