V krajine slnka: najkrajšie grécke ostrovy - 1. časť

V Grécku svieti slnko počas roka viac ako 300 dní a na jeho viac ako 15 000 kilometrov dlhom pobreží nadväzujú na seba lepšie a ešte lepšie pláže. Skrýva sa za tým oveľa viac: Grécko je kolískou európskej kultúry, krajina, kde sa každý Európan môže tak trochu cítiť, akoby sa vrátil domov.

Foto: 123rf


Kréta predlžuje život

Foto: Getty Images Hungary

Kréta je najväčší ostrov v Grécku a piaty najväčší v Stredomorí ­– miestni obyvatelia ho označujú ako Megalonisos, teda veľký ostrov. Jeho rozloha je skutočne obrovská, má viac ako 8300 kilometrov štvorcových, čo je väčšie územie ako napríklad Košický kraj. Z turistického hľadiska ide o rajskú záhradu, nachádza sa tu naozaj všetko, čo potrebujete na dokonalú dovolenku: krištáľovo čisté, piesočnaté a kamienkové pláže, vysoké hory, nekonečné lúky, množstvo historických pamiatok, tradičná gastronómia. Atraktivita Kréty je nepretržitá po celé desaťročia – i keď jej popularita je tiež jej najväčšou nevýhodou: smeruje sem až štvrtina zahraničných turistov prichádzajúcich do Grécka. Dve medzinárodné letiská ostrova sa nachádzajú na severnom pobreží v Heraklione a Chánii. Väčšina turistov si preto zvolí ako dovolenkovú destináciu severné pobrežie. Kto však chce svoj pokoj a mier, mal by si zvoliť južné pobrežie, ktoré je menej ovplyvnené masovým turizmom, kde si môže vychutnať jedinečné prírodné zázraky, ktoré Kréta ponúka.

Z hodín dejepisu zo základnej školy je známe asi každému toľko, že na Kréte vznikla prvá vyspelá európska civilizácia, minojská kultúra. Ostrov bol dlho pod benátskou a následne pod tureckou nadvládou. Zostalo zachovaných ohromné množstvo pamiatok, ktorých návšteva by trvala niekoľko týždňov. Pre tých, ktorí chcú ísť len na dovolenku a kúpať sa, je nevyhnutnosťou benátska atmosféra miest Chania a Rethymno, ako aj hlavné mesto ostrova Heraklion. Vedľa hlavného mesta sa nachádza najslávnejšia atrakcia Kréty, ruiny Knóssoského paláca s rozlohou cca 20 000 metrov štvorcových, kde podľa legendy kráľ Minos nechal vybudovať labyrint, do ktorého uzavrel Minotaura, netvora s ľudským telom a býčou hlavou.

Krétska kuchyňa je v rámci gréckej gastronómie samostatnou kapitolou: jednoduchá a zdravá, no napriek tomu mimoriadne všestranná a chutná. Jej hlavnými ingredienciami sú jemné zeleniny, božské ovocie, čerstvé morské plody a ryba, jahňacie mäso, olivový olej a nevyhnutné krétske korenie. Podľa vedeckých výskumov krétska strava predlžuje život, o čom sa môžeme sami presvedčiť menej vedeckým spôsobom, a to návštevou krétskych dedín, pretože medzi miestnymi môžeme vidieť mnoho staručkých, no vitálnych ľudí.

Karpathos – ostrov pokoja

Foto: 123rf

Na ostrove Karpathos sa nachádza niekoľko najkrajších pláží v Egejskom mori.

Druhý najväčší člen Dodekanského súostrovia, Karpathos má rozlohu 325 kilometrov štvorcových a iba cca 6000 obyvateľov. V skutočnosti to je dlhý, ale úzky ostrov, ktorému sa doteraz masový turizmus vyhýbal, aj keď práve tu sa nachádza niekoľko najkrajších pláží v Egejskom mori. Zvláštnosťou Karpathosu s pokojnou atmosférou je to, že vďaka kopcovitému terénu, ktorý ostrovom prechádza, boli severná a južná časť ostrova po celé stáročia prakticky navzájom od seba izolované. Dopravná infraštruktúra je na juhu oveľa rozvinutejšia, turisti taktiež uprednostňujú túto oblasť, ale oplatí sa navštíviť aj Olympos na severe, pretože tu nájdete nádherné pláže, autentické ľudové umenie a nedotknutú prírodu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET