V krajine Slnka: najkrajšie grécke ostrovy – 3. časť

V našej sérii o gréckom súostroví sme už navštívili Krétu a Karpathos, ako aj Iónske ostrovy. Teraz navštívime Kyklady, ktoré sú možno najrozmanitejším súostrovím, pretože každý ostrov má jedinečné krásy, ktoré stojí za to navštíviť.

Foto: Drive Magazine

Názov súostrovia pochádza zo starovekého gréckeho slova kyklas, ktoré znamená kruh – pretože rodisko Artemidy a Apolóna, kultový posvätný ostrov gréckej mytológie Délos, obklopujú tieto nádherné ostrovy v kruhovom tvare.

Mykonos – luxusný párty ostrov

Foto: unsplash

Zo všetkých gréckych ostrovov je Mykonos najviac obľúbený medzi svetovou elitou – každoročne sem prichádza mnoho svetoznámych hercov, spevákov a športovcov. Je však elitnou dovolenkovou destináciou nielen z pohľadu cenovej hladiny, ale aj pre nádherné prírodné úkazy, krásne piesočnaté pláže a vybudované dedičstvo, ktoré sa zachovalo z obdobia bývalej benátskej nadvlády. Délos je od západného pobrežia ostrova vzdialený len dva kilometre, takže dovolenku možno spojiť s návštevou tohto svätého ostrova.

Nočný život na Mykonose je priam legendárny, mnohými považovaný za exkluzívnejší a zároveň kultivovanejší ako napríklad na Ibize alebo na Malorke. Na ostrove je aj niekoľko párty pláží. V kruhu mladých je obľúbená najmä Paradise Beach, odkiaľ si môžete vychutnať nádherné západy slnka.

Santorini – roztrhnutá sopka

Foto: Pexels

Na predných stranách gréckych turistických sprievodcov sa často objavujú kostoly s azúrovo modrou kupolou tohto podivne tvarovaného ostrova. Santorini je vlastne pozostatok sopky s roztrhnutým stredom a kalderou zaplavenou morom. Prírodná katastrofa pred 3500 rokmi bola podľa výskumníkov najväčšou sopečnou erupciou na Zemi. V tom čase sa zrodil aj zvláštny tvar ostrova. Dnes je Santorini žiadaným turistickým rajom, jednou z najobľúbenejších destinácií v Grécku – počas letnej sezóny sem zavíta viac ako milión návštevníkov.

Vďaka svojmu rázovitému terénu Santorini nie je práve rajom kúpania sa chtivých, ale napriek tomu sa dá nájsť niekoľko vynikajúcich úsekov pobrežia. Najpopulárnejšia a najokázalejšia je červená pieskovo-kamenistá Červená pláž na východnej strane ostrova, ako aj pláže Monolithos a Kamari v blízkosti letiska. Mesto Oia, nachádzajúce sa v severozápadnej časti ostrova, je preslávené najromantickejším západom slnka na svete. Tu sa nachádzajú snehobiele kostoly s modrými kupolami známymi z pohľadníc a sprievodcov.

Naxos – grécka autentickosť

Foto: unsplash

Tento ostrov s rozlohou 428 kilometrov štvorcových je najväčším zo súostrovia Kyklady. Na rozdiel od Mykonosu a Santorini nie je taký vychytený, aj keď počnúc od borovicových lesov cez voňavé stráne s korením až po zlaté piesočnaté pláže ponúka všetko, čo potrebujete pre perfektnú dovolenku.

S výnimkou rušného hlavného mesta sa so zahraničnými turistami v malých dedinkách ostrova stretnete len zriedka, ale skutočný grécky život (a božské miestne pochúťky) si užijete o to viac. V hlavnom meste a okolí sa nachádzajú pamiatky. Nevynechateľnou je napríklad hrad postavený Benátčanmi, labyrint Castra, kostol bohyne Demeter a zrúcaniny Portary postavené pred 2500 rokmi na počesť Apolóna, najkrajšieho mužského boha.

Zlatistá piesočná pláž Agios Prokopios s tyrkysovými vodami je jednou z najkrajších pláží Naxosu, ale oplatí sa navštíviť aj Aliko a pláž Grotta, ktorej bohatá príroda môže byť pre šnorchlistov lákavá.

AMI MÉG ÉRDEKELHET