GRÉCKE OSTROVY INAK: RAJ PRE RODINY

V Grécku je mnoho ľahko dostupných ostrovov s plytkým morom a pieskovými plážami, kde sa bezpečne vyšantia aj tí najmenší. Vďaka komfortným rodinným izbám, baby friendly jedálnym lístkom a širokej ponuke atrakcií pre deti je táto destinácia dokonalým miestom pre rodinnú dovolenku.

Foto: Shutterstock


KYTHIRA

Foto: Visit Greece

Ostrov leží blízko juhovýchodného cípu Peloponézskeho polostrova. Lovci gýčových selfie a početné turistické skupiny ho zvyčajne obchádzajú, keďže smerujú skôr na blízku Krétu. Hoci na Kythire nestretnete zástupy dovolenkárov, deti si vždy nájdu kamarátov na hranie. Bonusom sú nižšie ceny než vo vychytených turistických centrách. A nechýbajú ani atrakcie, ktoré zaujmú malých aj veľkých. Samozrejme, len v prípade, ak sa rodina na istý čas zriekne kúpania na pláži Limni s červenými kamienkami alebo Melidoni s bielym pieskom. Na ostrove stojí najväčší kamenný most Grécka. Nemenej atraktívnym lákadlom je jaskyňa Agia Sofia, kde sa podľa mytológie tajne zosobášili Paris a Helena. Za pozornosť stoja aj ruiny troch stredovekých benátskych pevností. Vo vzdialenejších zálivoch Kythiry žijú tulene, ktoré môžete pozorovať z palube lode v rámci organizovaných prehliadok.

EVIA

Foto: Visit Greece

Druhý najväčší grécky ostrov po Kréte nepatrí medzi populárne dovolenkové destinácie. Dlhý a úzky pás zeme kopíruje pevninu a je rýchlo a ľahko dostupný aj autom. Pochváliť sa môže množstvom gréckych, rímskych a byzantských pamiatok. Na svoje si prídu aj morské panny a piráti, keďže ostrov sa pýši unikátnou plážou, dlhou 48 kilometrov. Dokonalé miesta na kúpanie však nájdete v každom jednom zálive. Špeciálnu pozornosť si zaslúži napríklad záliv Chiliadou, pripomínajúci svojou atmosférou Karibik. Počítať však treba s návštevníkmi, keďže ide o vskutku výnimočné miesto. Ak máte radi teplo, na tomto ostrove si môžete vyskúšať aj ozajstnú kuriozitu: v meste Edipsos je najobľúbenejšie termálne kúpalisko v Grécku. Liečivá voda z bazénov smeruje priamo do mora.

LEFKADA

Foto: Visit Greece

Jeden z Iónskych ostrovov leží tak blízko pri pevnine, že sa naň dostanete po moste. Pláže sú dokonale vybudované a bezpečné, ponúkajú najmodrejšiu vodu v celom Grécku. More a nebo kontrastujú s bielymi skalami na západných brehoch, kde sa môžete venovať potápaniu a člnkovaniu. Najlepšiu baby friendly pláž nájdete vo východnej časti ostrova. Pláž Nidri s vodnými atrakciami a animátormi je skutočným rajom pre deti. Prebaľovacie miestnosti a prezliekarne sú dôkladne udržiavané, čo umožňuje bezstarostný oddych aj rodinám s bábätkami. Pri brehu je vybudovaná pešia zóna lemovaná palmami, s viacerými rodinnými reštauráciami a útulnými kaviarňami. V hlavnom meste ostrova vám odporúčame navštíviť múzeum fonografov a Folklórne múzeum Orpheus. Výstava populárneho archeologického múzea zaujme nielen dospelých, ale aj deti. Nájsť si ubytovanie by nemal byť problém, väčšina hotelov sa zameriava na rodiny s deťmi.

V komplexe Crystal Waters sú pre hostí k dispozícii početné bazény a šmýkačky, Milos Paradise Villas sa zas hrdí luxusným vybavením. Netreba sa obávať ani rodinných penziónov, viaceré disponujú väčším dvorom, záhradnými hojdačkami či detským ihriskom.

AMI MÉG ÉRDEKELHET