A grillezés örömei

Az étel nyílt lángon történő elkészítése ősidőkre nyúlik vissza, akárcsak a közös étkezés élménye. Bár eleink ezt nyilvánvalóan nem tudatosították, de amint az ember megtanult tüzet gyújtani, lerakta a gasztronómia alapjait.

A nyílt tűzön sütés, azaz a grillezés világszerte kedvelt szabadidős tevékenység. A faszén forradalmasította a grillezést, és teljesen új távlatokat nyitott. A grillezés az ízek művészete, sőt, tudománya, amelynek háromféle módját minden grill-imádónak érdemes megismernie.

A grillezés módjai

Photo by Paul Hermann on Unsplash

A hagyományos grillezéskor a hőforrás az étel alatt helyezkedik el. Általában faszenet használnak hozzá, de gáz-, illetve elektromos grillen is történhet, amelyeknél a sugárzó hőmennyiség növelésére lávakövet vagy kerámialapot alkalmaznak.

A broiling felülről lefelé irányuló grillezés, amihez speciális broilerre van szükség. Szintén sugárzó hővel süti meg az ennivalót. A broiler infravörös hővel működik, és nagy tapasztalatot igényel a használata.

A roasting a nyílt lángon sütés legősibb változata: az ételt lassan forgatják a nyárson, ezáltal a hőhatás folyamatosan változik.

Hol, mikor és mit érdemes grillezni?

Röviden: grillezni mindenhol, mindenkor és mindent lehet. A legjobb a szabadban és társaságban, de a finomságokat az erkélyen vagy akár otthon, grillserpenyőben is elkészíthetjük. Grillezhetünk húsokat, zöldségeket, gyümölcsöt, de különféle halakat és tengeri herkentyűket is.

A hús grillezése

Fotó: Paul Hermann, Unsplash

gray metal tong and grilled meat with fire

A legfontosabb, hogy mindig friss húst grillezzünk, és lehetőség szerint a sütés előtt 2-6 órával pácoljuk is be! Így készül a mézes-csípős sült oldalas is, amelyet bepácolunk fokhagyma, mézes mustár, ketchup, római kömény, koriander, füstölt piros paprika, só, bors, olaj keverékével és néhány órát állni hagyjuk, hogy a pác jól átjárja a húst. Grillezéskor előkészítjük a grillsütőt, és a bepácolt húst a parázs fölé a rácsra tesszük. Időnként megforgatjuk, és szép pirosra sütjük. Tálalhatjuk különféle körettel, például főtt krumplival, párolt vagy grillezett zöldségekkel.

Zöldségvariációk

Fotó: pixabay.com

A zöldségek rövid idő alatt elkészülnek, ezért gyengébb parázson, alacsonyabb hőfokon kell őket sütni. Grillezésre kiválóan alkalmas zöldségféle a paprika, a cukkini, a padlizsán, a kukorica és persze a gomba – ami ugyan nem zöldség, de nem is hús. Az ínyencek egyik nagy kedvence a zsenge, grillezett csöves kukorica fűszervajjal.

A kukoricát előfőzzük. A fokhagymát meglocsoljuk olajjal és vízzel, és rövid idő alatt kissé megsütjük. Ha kész, összenyomjuk és összekeverjük apróra vágott petrezselyemzölddel, sóval és vajjal. Az előfőzött kukoricát grillezés előtt bekenjük olívaolajjal és parázs felett megsütjük. A megsült kukoricát a fokhagymás fűszervajjal tálaljuk.

Mennyei gyümölcsök

Fotó: Mathilde Langevin, Unsplash

A gyümölcsök nemcsak frissen, hanem grillezve is nagyon finomak – jóllehet egy kerti grillparti alkalmával ezen még mindig sokan meglepődnek. Grillezésre alkalmas gyümölcsök: alma, körte, barack, banán, ananász, amelyek fagylalttal vagy csokiba mártva mennyei ízkombinációt nyújtanak. A grillezett sárgabarack elkészítéséhez méz, egy kevéske fűszer, citromlé, cukor és levendulavirág szükséges. A grilltálcán eloszlatjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat és ráhelyezzük a kimagozott barackot a vágott felével. Megszórjuk néhány sziromnyi levendulával. A megsült, kihűlt barackot mézes-citromos ricotta krémmel tálaljuk, mazsolával és fahéjjal díszítjük.

AMI MÉG ÉRDEKELHET