GRÓNSKO: SMER ILULISSAT!

Má necelých päťtisíc obyvateľov, je tretím najväčším mestom Grónska a zrejme ste o ňom nepočuli. Nie ste sami. Rozprávkové mesto Ilulissat, uväznené v ľadovcovom fjorde, nepatrí medzi všedné destinácie. Nepochybne však stojí za návštevu, a to aj v zime, keď je takmer bez turistov.

Foto: Shutterstock

Ak túžite po nevšedných, extrémnych zážitkoch, ideálnou voľbou je nefalšovaný sever. Grónsko, známe drsnými podmienkami a nedotknutou prírodou, je autonómnym územím Dánskeho kráľovstva. Krajinu najlepšie spoznáte z mesta Ilulissat, ležiaceho na západnom pobreží ostrova. Tretie najväčšie mesto Grónska, opradené starobylými mýtmi a povesťami, je domovom huskyho i soba. V ľadových vodách fjordu zas možno pozorovať veľryby. Ilulissat je jednoducho miestom zimných zázrakov, medzi ktoré patria i nekonečné snežné pláne, majestátne ľadovce a polárna žiara. Obľúbite si aj jeho originálnu atmosféru. Pôvodná kultúra Inuitov, ovplyvnená dánskymi tradíciami, je jedinečným mixom, ktorý sa odráža v ľudových krojoch, hudbe, architektúre i gastronómii.

HVIEZDA SEVEROZÁPADU

Foto: Visit Greenland

Ilulissat patrí medzi najobľúbenejšie turistické destinácie najväčšieho ostrova na svete. Mesto založili v roku 1741 a donedávna živil jeho obyvateľov výlučne rybolov. Turizmus priniesol rozmach stravovacích a ubytovacích služieb. Napriek tomu si Ilulissat zachoval genius loci a počas návštevy nebudete mať pocit, že ste v jednom z najpopulárnejších miest Grónska. V prístave dodnes kotvia desiatky malých i veľkých rybárskych lodí, no nechýbajú ani početné kaviarne, reštaurácie a hotely Ulice sú široké, fasády domov hýria farbami a hlavné slovo v architektúre má škandinávsky minimalizmus. Z farieb dominujú výrazná modrá, zelená a fialová. Vzdialenosti sú väčšie, preto odporúčame prenajať si auto a minimálne na cestu z letiska využiť taxík.

VŠEDNÉ DNI V ILULISSATE

Foto: Visit Greenland

Väčšinu obyvateľov mesta tvoria Grónčania, ktorí sú veľmi milí, na škandinávske pomery bezprostrední a s cudzincami sa radi podelia o skúsenosti a praktické rady. Súčasný grónsky život najlepšie spoznáte prostredníctvom takzvaného kaffemiku. Ide o stretnutia, ktoré sú dôležitou súčasťou všedných dní, kde sa debatuje o politike, športe či horúcich novinkách, pričom nikto z účastníkov nezostane hladný. Kaffemik je totiž posedenie pri káve, torte a zákuskoch, na ktorom sa môže stretnúť aj päťdesiat ľudí a trvajú i niekoľko hodín. Dôvod sa vždy nájde: narodeniny, krst či začiatok školského roka. Ak vás poctia pozvánkou na kaffemik, určite neodmietnite!

Keďže v Grónsku nehrozia davy turistov, pokojne sa prihláste na komentovanú prehliadku o kultúre Inuitov, doplnenú o autentické zážitky a osobné stretnutia. Domáci vám radi porozprávajú o starých časoch, miestnych povestiach a rituáloch, vplyve globalizácie i každodennom živote v meste vzdialenom iba niekoľko sto kilometrov od severného polárneho kruhu. Predvedú vám tradičný inuitský bubnový tanec a ukážu kroj z tulenej kože a vlny, ozdobený prepracovanou výšivkou, ku ktorému nosia vysoké, chlpaté biele čižmy. Inuiti sú hrdí na svoje korene a dedičstvo. Je pre nich urážkou, ak ich cudzinci označia za Eskimákov. Dbajte preto na správne používanie jednotlivých výrazov a zabudnite na Eskimákov.

ZIMNÉ RADOVÁNKY

Foto: Visit Greenland

O počasí si nerobte ilúzie: v zime dosahuje priemerná denná teplota mínus 10 stupňov Celzia, čo by vás však nemalo odradiť. Počas letnej sezóny je Ilulissat preplnený turistami a nehorázne drahý, navyše v 10- až 15-stupňových „horúčavách“ vás bude neustále otravovať hmyz. Jedinečné prírodné scenérie a pohostinnosť miestnych si pritom užijete aj v zime a bez hlučných zástupov, vďaka čomu získate autentickejší obraz o grónskej krajine i tamojšom životnom štýle.

Objavovanie môžete začať ľadovcovým fjordom Ilulissat, ktorý je od roku 2004 súčasťou svetového prírodného dedičstva. Ak ste už niekedy videli ľadovec, odrazu sa vám bude zdať malý v porovnaní s tamojšími kolosmi, pripomínajúcimi neustále sa pohybujúcich ľadových obrov. Popri nich sa vám budú aj tie najväčšie lode javiť ako detské hračky a vy zistíte, že biela a modrá majú naozaj milión odtieňov. Záliv Disko poskytuje výhľady z brál fjordov, vodnej hladiny či dokonca z vtáčej perspektívy. Stačí nasadnúť na loď alebo palubu malého lietadla. Nezabudnuteľné zážitky vás čakajú aj na takzvaných lodiach severu. V Grónsku sa tak neoznačujú plavidlá, ale psie záprahy. Sane ťahané záprahom huskyov sú nezriedka jediným spôsobom prepravy po zamrznutej pevnine. Počas jazdy naprieč nekonečnými snehovými pláňami zabudnete na zvyšok sveta! Po návrate na základňu sa treba pomaznať s neúnavnými psími spoločníkmi.

GRÓNSKA KUCHYŇA

Foto: Visit Greenland

Nejednému Európanovi zrejme napadne, čo je vlastne základom tradičnej grónskej kuchyne? Jednoducho všetko, čo domáci ulovia v oceáne alebo chytia v zmrznutej divočine. Základom je mäso, ktoré sa upravuje na mnoho spôsobov. Pečené, sušené, grilované či kvasené ryby a iné morské živočíchy nemusia chutiť každému, špecialitu z pižmoňa alebo tulenieho mäsa však treba vyskúšať. Bez obáv si objednajte aj tradičnú polievku suaasat s ryžou a cibuľou. Zo sladkostí je najcharakteristickejší kalaallit kaagiat – sladký chlieb so sušeným ovocím a s korením. Každý obchod ponúka aj široký sortiment dánskych maškŕt. Keďže 90 percent potravín sa na ostrov dováža, pripravte sa na vysoké ceny. Napríklad vajce stojí v prepočte 0,7 eura, liter mlieka dve eurá a kilogram ryže päť eur.

AMI MÉG ÉRDEKELHET