FANTÁZIA NAD HLADINOU: GUGGENHEIMOVO MÚZEUM V BILBAU

Unikátna kultúrna inštitúcia vrátila život do chátrajúcej industriálnej štvrte Bilbaa. Zároveň bola prvým krokom veľkolepej revitalizácie metropoly. Z múzea, založeného pred 25 rokmi, sa stal katalyzátor kultúry.

Foto: Shutterstock

Nápad postaviť galériu súčasného umenia v zanedbanej časti mesta s bývalými skladmi a obchodmi vzišiel z iniciatívy baskickej regionálnej vlády. Cieľom bolo revitalizovať prístavnú štvrť, ktorá svojho času zabezpečovala živobytie pre väčšinu obyvateľov Bilbaa. Originálna myšlienka zaujala aj americkú nadáciu Solomona R. Guggenheima, zameranú na popularizáciu moderného umenia.

Budova, ktorá ohromila svet

Foto: unsplash

S ponukou navrhnúť odvážny a inovatívny objekt pozdĺž južného brehu rieky Nervión sa zadávatelia obrátili na svetoznámeho kanadsko-amerického architekta Franka Gehryho. Výsledok ohromil celý svet a okamžite sa dostal do učebníc architektúry. Impozantná stavba, vysoká 50 metrov, s rozlohou 30-tisíc štvorcových metrov sa stala symbolom Bilbaa, pričom prepojila jeho historické centrum s modernými aj odľahlejšími časťami.

Farba, ktorá sa mení podľa počasia

Foto: Pixabay

Členitý objekt so zakrivenými líniami pokrýva 33-tisíc tenkých titánových dosiek, dodávajúcich celej konštrukcii industriálny ráz. Okrem titánu tvoria plášť budovy aj vápenec a sklo. Výsledkom je, že farba budovy sa mení v závislosti od počasia a svetelných pomerov.

Lákadlo pre milióny

Foto: unsplash

Srdcom trojpodlažnej stavby je monumentálne átrium s dvadsiatimi galériami. Klasické výstavné sály striedajú asymetrické priestory so zaoblenými stenami, ktoré podčiarkujú vyznenie umeleckých inštalácií. Nájdu sa však aj kritici, podľa ktorých nezvyčajný interiér negatívne ovplyvňuje vnímanie vystavených artefaktov. Faktom je, že Guggenheimovo múzeum priláka do Bilbaa každoročne milióny návštevníkov.

NADÁCIA

Foto: The Guggenheim

Nadácia Solomona R. Guggenheima je neoddeliteľnou súčasťou umeleckých centier viacerých svetových metropol. Jej história siaha do roku 1939, keď sa slávny filantrop a zberateľ umenia Solomon R. Guggenheim rozhodol založiť nadáciu. Najznámejšou inštitúciou nadácie je newyorské Guggenheim Museum, postavené v rokoch 1956 až 1959 podľa architektonického návrhu Franka Lloyda Wrighta. Neskôr vznikli ďalšie galérie v Benátkach, Bilbau či Berlíne. Čoskoro otvorí svoje brány Guggenheimovo múzeum z dielne architektonického ateliéru Franka Gehryho v Abú Zabí.

AMI MÉG ÉRDEKELHET