Megnyílt a bükki gyógynövénykert!

A hires magyarországi füvesember, Gyuri bácsi gyógynövénykertje május közepe óta fogadja a látogatókat.

Fotó: Facebook

A bükki füves ember, Szabó György, azaz Gyuri bácsi teái egyre népszerűbbek a laikus közönség körében is. Most viszont végre megnyílt az a hely, ahol megtanulhatjuk felismerni a gyógynövényeket, és rövidebb tanfolyamok keretében a népi gyógyászat alapjait is elsajátíthatjuk.

Rengetegen használják a gyógynövényteákat kiegészítő vagy megelőző kezelésként, ma pedig már Bükkszentkereszten meg is nézhetjük, milyen egy gyógynövénykert és részt is vehetünk bükki gyógynövénytúrákon is. A Bükki Füvesember Egyesület és maga a Györgytea családi vállalkozás létrehozott a Bükkben egy tanodát és felújította a gyönyörűen elrendezett kertet.

Tapints, nézz, szagolj!

A kertben 120 gyógynövényfajta kapott helyet, amelyek közül minden évszakban virágzik éppen valamelyik, tehát bármikor látogatunk el bükkszentkereszti kertbe, mindig lesz szezonális gyógynövény, amiről többet tudhatunk meg. A gyerekekre is gondoltak a kertben, hiszen van egy elkülönített rész, ahol a kicsik megismerkedhetnek a növényekkel: megfoghatják, megszagolhatják és meg is kóstolhatják a gyógynövényeket, na és persze azt is megtanulhatják, melyik, mire jó.

Nemcsak szép, hanem tanulhatunk is

A Gyógynövénykert fogadóépületében egy új Györgytea mintabolt is helyet kapott, és előre bejelentkezéssel részt vehetünk programokon. Vezetett kertlátogatásra és egy- vagy háromnapos gyógynövényismereti túrákra is jelenkezhetünk, ahol elárulják a fitoterápia (a gyógynövények gyógyhatásaival foglalkozó tudomány) alapjait.

  • Az egynapos gyógynövényismereti túrán alapvető ismereteket sajátíthatunk el a gyógynövényekről a terepi túra és a gyógynövénykertben tett látogatás alatt.
  • Háromnapos túrára több téma is van: alapos ismeretekkel gazdagodhatunk a gyógynövények világáról, botanikai jellemzőiről, gyűjtéséről és persze felhasználásáról.
  • Van „Fűben fában orvosság" című túra is, amelyben gyógynövények és régi gyümölcsfajták hatásairól, a különböző régi tájfajta gyümölcsök otthoni felhasználásáról tanulhatunk.

A Györgytea Gyógynövénykertben tehát a természetes környezetben látjuk a gyógynövényeket, így legközelebb könnyen felismerhetjük kirándulásaink során, és praktikusan fel is használhatjuk az összegyűjtött növényeket.

A parkban az is kiderül, miért egy óriás hárslevél formáját kapta a kert és milyen őshonos gyógynövényekkel találkozhatunk a Bükkben.

Ha a Bükki Nemzeti Parkban, Miskolcon, Lillafüreden, Noszvajon járunk, akkor ejtsük útba Gyuri bácsi csodálatos gyógynövénykertjét is, mert igazán különleges sétacél lehet!

youtu.be

Gyógynövénykert látogatás és vezetett túrák
AMI MÉG ÉRDEKELHET