Finomat gyorsan: nyári gyümölcsös desszertek

Fotó: 123RF

A nyári forróságban sem lehet desszert nélkül létezni, ám a sütőt ilyenkor csak nagyon rövid időre vagy egyáltalán nem akarjuk bekapcsolni. Szerencsére ebben az évszakban nagyon sokféle friss gyümölcs kapható, amelyek sok édesség elmaradhatatlan hozzávalói vagy kiegészítői. Talán nincs is olyan nyári desszert, amit ne lehetne csábítóvá varázsolni egy kis friss gyümölccsel!

A desszert szó a francia desservir kifejezésből származik, ami az „asztal letisztítását" jelenti, és arra utal, hogy az édességet az asztalbontás után szolgálták fel. A szót ebben az értelemben első alkalommal 1600-ban William Vaughan használta a „Természetes és mesterséges irányzatok az egészségre" című képzési kézikönyvében. Kezdetben a desszert mézzel ízesített friss vagy aszalt gyümölcsökből állt, a kortárs gasztronómiában azonban a fogalom már a tortákra, süteményekre, fagylaltokra, pudingokra, kekszekre, illetve a desszertborokra, likőrökre és a sajtokra is vonatkozik.

Málnás-rebarbarás galette

Fotó: 123RF

A galette, avagy francia pite egy sokkal egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető édesség, mint azt első látásra gondolnánk. A lisztet, sót, cukrot és a hideg, felkockázott vajat tálba tesszük és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a hideg vizet és összegyúrjuk, cipót formázunk belőle, majd néhány percre a fagyasztóba tesszük. Közben a rebarbarát és a cukrot addig pároljuk, amíg besűrűsödik. A tésztát kisodorjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A málnát összekeverjük citromlével, cukorral és egy kevés kukoricaliszttel. A tészta közepére rakjuk a rebarbarát, és a málnás keveréket a rebarbara tetejére tesszük. A tészta oldalait felhajtjuk, hogy kerek pite formája legyen. Megkenjük felvert tojással és megszórjuk kristálycukorral. Előmelegített sütőben készre sütjük. A megsült galettet olvasztott lekvárral megkenjük és tejszínhabbal tálaljuk.

Töltött görögdinnye

www.instagram.com

Ez a rendkívül izgalmas és látványos desszert jól behűtve olyan a forró nyári napokon, mint egy oázis a szomjazó utazó számára. Felhasználhatunk hozzá bármilyen gyümölcsöt – sárgadinnyét, szőlőt, barackot, bogyós gyümölcsöket. A lényeg, hogy jól behűtve tálaljuk.

Egy kisebb görögdinnyét félbevágunk, húsát kivájjuk, a magjait eltávolítjuk. A sárgadinnyét meghámozzuk, a húsát felszeleteljük. A bogyós gyümölcsöket megmossuk, a barackot meghámozzuk és felaprítjuk. Az így elkészített gyümölcsöket összekeverjük, adunk hozzá ízlés szerint porcukrot és citromlevet, majd beletöltjük a görögdinnye héjába. Fóliába csomagoljuk és tálalásig a hűtőben tároljuk.

Mentás sárgadinnye krémleves gyömbérrel

Fotó: 123RF

A sárgadinnyét meghámozzuk, eltávolítjuk a magokat és felaprítjuk. A gyömbért szintén meghámozzuk és lereszeljük. A dinnyét és a gyömbért turmixgépbe tesszük, hozzáadunk egy kis citromlevet, mézet, mentalevelet és összeturmixoljuk. Az így kapott masszához hozzáöntjük a tejszínt és jól összekeverjük. Tálalás előtt jól behűtjük és mentalevéllel díszítjük.

Áfonyás mousse

Fotó: 123RF

A mousse elkészítéséhez az áfonyát, vaníliás cukrot, vizet, citromlevet, cukrot és fahéjat főzőedénybe tesszük, és pár percig főzzük. A tűzről levéve langyosra hűtjük, majd simára turmixoljuk. Hűtőbe tesszük, és jól lehűtjük. A habtejszínt keverőtálba öntjük, hozzáadjuk az áfonyapépet és jó habosra keverjük. Az elkészült krémet poharakba adagoljuk, és tálalásig hűtőben tároljuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET