Sör? Akkor Oktoberfest!

A nagy sörünnepnek természetesen hagyománya is van, de még inkább következménye, ha arra tévedünk.

Fotó: Shutterstock

Bajorország az egyik leggazdagabb német tartomány, és ennek megfelelően a bajorok az ünneplésnek is megadják a módját. Ennek kiemelkedő példája München tradicionális őszi sörfesztiválja, a több héten át tartó Oktoberfest, amely nemcsak a bajor sörök és ételek élvezetére kínál jó alkalmat, hanem a környék felfedezésére is.

A tartományi fővárosból, Münchenből fél-egynapos kirándulásokat tehetünk például a Bajor-Alpokban. A változatos állatvilággal büszkélkedő hegység Bajorország és az osztrák Salzburg tartomány között húzódik. Számtalan turistaösvény közül választhatunk, de bármelyiken is indulunk el, semmiképpen sem fogunk csalódni. A hegycsúcsokra felérve pedig mély völgyekkel és tavakkal tarkított tájban gyönyörködhetünk.

Fotó: Shutterstock

​Mesebeli kastélyok

Bajorországot nemcsak a természetjárók fogják imádni, hanem az épített örökség iránt érdeklődők is – és persze a meserajongók. A környék festői falvaiban járva ugyanis tényleg úgy érezhetjük magunkat, mintha egy mesefilm szereplői lennénk.

A Neuschwanstein kastély Németország legtöbbet fényképezett épülete és egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Walt Disney-t a Hamupipőke rajzfilmben látható mesekastély megrajzolásakor ez az épület inspirálta, amely egyébként 2007-ben A világ hét új csodája választáson egészen a döntőig eljutott. Ugyancsak szintén kihagyhatatlan látványosság a Herreninsel szigeten található Herrenchiemsee kastély, amely a Versailles-i palota hű másolata.

Fotó: Shutterstock

A német Versailles

Királyi esküvőből lett népünnepély

A müncheni Oktoberfestet bajor nyelvjárásban „die Wiesn”-nek is nevezik, ami a rendezvény helyszínére, a Terézia-mezőre (Theresienwiese) utal. Az Oktoberfestet először 1810. október 12-én rendezték meg, amikor Lajos bajor koronaherceg (a későbbi I. Lajos király) feleségül vette Terézia szász hercegnőt, és München város egész lakossága hivatalos volt az ünnepségre. A városfal melletti területet azóta hívják Theresienwiesének (Terézia-mező). Az ünnepség annyira jól sikerült, hogy azóta – a háborús, illetve a járványos időszakokat leszámítva – minden évben megrendezik. Az Oktoberfest az 1800-as évek végére nyerte el mai arculatát: azóta hosszabb ideig tart, már szeptemberben elkezdődik és csak a fesztivál utolsó hétvégéje nyúlik át októberbe.

www.youtube.com

Oktoberfest Munich - Complete Guide

Főszerepben a sör!

A 40 hektáros területen 14 nagy sörsátor található (a legnagyobb a Hofbräuzelt fesztiválcsarnok körülbelül 10.000 férőhellyel) – mindegyikben más-más márkájú sör, valamint a bajor konyha különféle specialitásai kaphatók. A müncheni sörfőzdék különleges, sötétebb és erősebb sört főznek az Oktoberfest alkalmából, a habzó nedűt pedig literes söröskorsóban, az ún. Maß-ban szolgálják fel. A korsó régebben 1,069 literes volt, de ma már pontosan 1 litereseket használnak, és minden évben újratervezik őket. Fontos tudni, hogy a söröskorsó mindaddig a sörfőzde tulajdona marad, amíg azt a vendég szuvenírként meg nem vásárolja!

A világ legnagyobb sörfesztiváljára minden évben több mint hatmillió ember kíváncsi. A látogatók egyharmada külföldről – Olaszországból, Amerikából, Ausztráliából, Japánból és Kínából – érkezik, de szlovákok, magyarok, csehek és osztrákok is szép számmal vannak közöttük. A többiek főleg müncheniek, akik gyakran helyi népviseletben teljesítik hazafias kötelességüket: vidáman hörpintik fel a bajor nemzeti italnak számító sört.

AMI MÉG ÉRDEKELHET