Mikor kerül majd ugyanannyiba a hagyományos gépjármű, mint az e-autó?

Szakértők válaszolt adtak.

ford mustang mach-e

Világszerte elmondható, hogy egyre nagyobb figyelem övezi az elektromos autókat, bár jelenleg még óriási különbséget érezhetünk a hagyományos gépjárművek és a villanyautók között. A KPMG felmérésben autóipari vezetőket kérdeztek meg arról, hogy véleményük szerint mikor jöhet el az a pont, amikor a két típus árszintje szinte megegyező lesz.


A KPMG 24. éves felmérésében kérdezte meg a világ autóipari vezetőit arról, hogy szerintük hány évet kell még arra várni, hogy a hagyományos és e-autók árai között ne legyen ekkora a különbség.

Fotó: Juice / Unsplash

A vezetők többsége a válaszok alapján úgy véli, hogy az évtized végére már hasonló áron juthatnak tisztán elektromos autókhoz a vásárlók.

A felmérésben 70 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy 2030-ra paritást vár, azonban jelentős eltérések tapasztalhatók egyes piacokon. Kínában például ennél is többen, a vezetők mintegy 87 százaléka számít az árak kiegyenlítődésére az évtized végéig.

A kutatás azonban nem csak ezt a kérdéskört vizsgálta; az is kiderült belőle, hogy az iparág eddig több mint 500 milliárd dollárt fordított a tisztán elektromos meghajtású autókra való átállásra. Ugyanakkor a vezetők aggódnak a szektor nyereségtermelő képessége miatt, aggályaikat elsősorban a világgazdaságban tapasztalható problémákra, valamint az egyre növekvő költségekre vezetik vissza.

Az elkövetkező öt évben a helyzet javulására a japán vezetők csupán alig 10, a nyugat-európai döntéshozók 24, a kínai csúcsmenedzsereknek pedig összesen 24 százaléka számít.

Túlkínálat van a piacon, bedőltek a nyersanyagárak

Fotó: JP Valery / Unsplash

Mindezzel együtt az akkumulátorok nyersanyagainak a piacán jelentős túlkínálat lépett fel, így a lítium- és a nikkelgyártók egymás után állítják le projektjeiket. A villanyautók gyártásához elengedhetetlen nyersanyagoknak a túltermelés miatt pedig bezuhant az ára, így az autók értékesítési rátája is csökkent.

2023 eleje óta a lítium-ion akkumulátorokban használt lítium ára 90 százalékot zuhant, a nikkel árszintje pedig ugyanebben az időszakban nagyjából a felére csökkent.

Emiatt több nyersanyagkitermelő vállalat is hátralépett egyet: a lítiummal dolgozó amerikai Albermale óriáscég például ideiglenesen felfüggesztette legújabb projektjét, mely az amerikai Dél-Karolina államba tervezett üzemének felépítése lett volna. Európában is hasonló a helyzet, itt például a svájci bányászati és kereskedelmi nagyvállalatnak, a Glencorenak kellett abbahagynia a termelést az új-kaledóniai nikkelbányájában és feldolgozóüzemében.

Néhány autógyártó, köztük a Ford, a General Motors és a Volvo is késlelteti villanyautós beruházásait.
AMI MÉG ÉRDEKELHET