Mindenki kedvencei: hagyományos krumplis ételek

Burgonya, krumpli, pityóka, kolompér, bandurka, földialma, svábtök… Aligha van a konyhában még egy olyan alapanyag, amelyet ilyen sokféleképpen emlegetne a népnyelv. Évszázadok óta töretlen a népszerűsége, amit legfőképpen annak köszönhet, hogy gyorsan varázsolhatóak belőle változatos, finom és laktató ételek az asztalra.

A burgonya őshazája Dél-Amerika, Európába csak a XVI. század végére jutott el az inkák birodalmát meghódító spanyol gyarmatosítók révén. Magyarországon csak a XVIII. század második felében kezdték el nagyobb mennyiségben termeszteni, amiben nagy szerepe volt II. József királynak, aki felismerte ennek az olcsón, nagy tömegben előállítható terménynek a népélelmezési jelentőségét, ezért adókedvezménnyel támogatta a termelőket. A burgonya azóta szép karriert futott be: a gabonafélék mellett a legfontosabb mezőgazdasági termény lett.

Cicege

Fotó: 123rf

A cicege egyszerű, gyorsan elkészíthető étel – egykor a szegények eledelének számított. Az alapreceptben szereplő összetevőkön túl gazdagíthatjuk sonkával, szalonnával és reszelt zöldségekkel is. Az ínyencek különféle fűszerek hozzáadásával rendkívül változatos ízvilágú finomságot varázsolhatnak belőle – kiválóan illenek hozzá a zöldfűszerek, a szárított paradicsom, a kapribogyó és az olívabogyó is. Vacsorára önmagában is tökéletes egy kis fokhagymával és tejföllel megbolondítva, de ehetjük leveshez is, valamint húsételek mellé köretként is tálalhatjuk.

A cicege elkészítése szinte gyerekjáték. A reszelt burgonyát összekeverjük tojással és liszttel, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adhatunk hozzá majoránnát, szalonnát, különféle fűszereket, valamint a tetejére sajtot is reszelhetünk. Miután jól kikevertük, elterítjük egy alaposan kizsírozott tepsiben, végül előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Amikor elkészült, egy kicsit hagyjuk hűlni, majd felszeleteljük és tányérra rakjuk.

Krumplis pogácsa

www.instagram.com

A pogácsa az egyik legrégebbi és legelterjedtebb vendégváró étel Közép-Európában, de sok más országban is fogyasztják. Bár van édes pogácsa is, a legismertebb változatai sósak. Rendkívül kedvelt étel – talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a vajas, tepertős, káposztás, túrós vagy krumplis pogácsát. Elkészítési módja is változatos: lehet gyúrt, élesztővel vagy kovásszal kelesztett, illetve zsírban vagy olajban sült is.

A krumplis pogácsát áttört főtt krumpliból, tojásból, lisztből és sóból összegyúrt tésztából készítjük. A tésztát deszkán kinyújtjuk, kerek pogácsákat szaggatunk belőle vagy négyzet alakúra vágjuk, és bő, forró olajban vagy zsírban mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Fogyaszthatjuk teával vagy tejjel, de levesekhez is kitűnő köret.

Brindzás pirog

Fotó: 123rf

A krumpliból készülő főtt ételek közül az egyik legnépszerűbb a brindzás pirog. A sztrapacskához hasonlóan a szlovák konyha egyik hagyományos, kultikus specialitása, amely nagyon finom, ráadásul elkészíteni is egyszerű.

A krumplit héjában puhára főzzük, meghámozzuk és áttörjük. Egy kevés áttört krumplit félreteszünk a töltelékhez. Hozzáadjuk a lisztet, a sót, a tojást és összegyúrjuk. A tésztát kinyújtjuk, kis téglalapokra vágjuk és megtöltjük a töltelékkel – a félretett áttört krumpli és brindza keverékével. Az így elkészített pirogokat forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Brindzával, sült szalonnával és ízlés szerint tejföllel, apróra vágott kaporral vagy újhagymával tálaljuk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET