Párizsi atmoszféra öt műfajban

A francia főváros nemcsak élőben hangulatos, ezekkel a filmekkel is elmerülhetünk a párizsi atmoszférában.

amelie csodalatos elete
Fotó: imdb.com

Ez az öt film öt különböző műfajban árasztja a párizsi hangulatot, hogy kedvünknek megfelelően válogathassunk.

Sorozat: Emily Párizsban (Emily in Paris, 2020)

youtu.be

Emily Párizsban | Hivatalos előzetes és premierbejelentés | Netflix

Ha limonádéra vágysz és szereted Párizs hangulatát, akkor ebben a Netflix-sorozatban egy fiatal (amerikai) lány bőrébe bújva „ott élhetsz". A történet nem bonyolult, a szórakozás könnyű, így tényleg akár egy napig is Párizs utcáit járhatod ezzel a romantikus sorozattal. A franciák sznobizmusát kicsit kifigurázza a film, elnagyolt és túlzó, éppen ezért ne vegyük túl komolyan.

Komoly: A gyűlölet (La Haine, 1995)

youtu.be

New trailer for La Haine - in UK cinemas from 11 September 2020 | BFI

Ha lehet ellentéte az Emily Párizsban-nak, akkor ez az! Kegyetlen az élet a francia főváros szegényebb kerületeiben, ha meg akarod ismerni, milyen Párizs sötétebbik arca, akkor ebből az 1995-ös filmből (nem mai, de most is aktuális problémákat feszeget) megtudhatod. A külvárosi negyedekből a szubkultúrák keveredését és harcát tárják elén – ide nem visz el idegenvezető, ismerd meg tehát egy jó moziból! A csillogás nélküli Párizs utcáira Vincent Cassel és haverjai kalauzolnak el: az erőszak és a rasszizmus mindennapjaiba.

Életrajzi: Piaf (La Môme, 2007)

youtu.be

Marion Cotillard ( Edith Piaf ) - Non, je ne regrette rien

A film egy páratlan tehetségű, ünnepelt énekesnő tragikus élete előtt tiszteleg. Edith Piafot a valaha élt legnagyobb sanzonékesként tartjuk számon, magánélete azonban korántsem volt olyan csillogó, mint a karriere: borzalmas gyerekkor, szerelme korai halála, alkohol- és drogproblémák, rengeteg szenvedés. A filmet azonban nemcsak a Piaf-sztoriért, hanem Marion Cotillard Oscar-díjas alakításáért is érdemes megnézni.

Bájos: Amélie csodálatos élete (Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, 2001)

youtu.be

Amélie (2001) Official Trailer 1 - Audrey Tautou Movie

Egy különc és különleges lány (Audrey Tautou) története, aki az élet apró, mégis szép részleteit kutatja, amelyek mellett mások anélkül mennek el, hogy észrevennék őket. Amelie élete meglehetősen egyhangúan telik a Montmartre-on, mígnem rátalál egy valaha volt kisfiú kincsekkel teli dobozára, és elhatározza, hogy különböző cselekkel boldogságot visz mások életébe. A kérdés csak annyi: az ő életébe ki hozza el a boldogságot? (Ha majd lehet utazni, mindenképp látogass el a kávézóba, ahol forgatták a filmet!)

Kultfilm: Jules és Jim (Jules et Jim, 1962)

youtu.be

Three Reasons: Jules and Jim

Francois Truffaut klasszikusa több mint húsz év történéseit öleli fel. Jules (Oskar Werner) osztrák, Jim (Henri Serre) francia: ők ketten elválaszthatatlan barátok Párizsban. Miután megismerkednek Catherine-nal (Jeanne Moreau), mindketten beleszeretnek a lányba, aki végül Jules-t választja, és összeházasodnak. Kitör a háború, útjaik elválnak, s mikor újra találkoznak, már semmi sem a régi, talán csak Jim és Catherine egymás iránti vonzalma.


AMI MÉG ÉRDEKELHET