Špeciálne letné jedlo: havajská božská miska poké

poké bowl

Jedným z najcharakteristickejších havajských jedál je poké bowl, pokrm bohatý na ovocie a zeleninu. Toto osviežujúce jedlo je nielen veľmi zdravé, ale nie je ani náročné na prípravu − a je vynikajúcou voľbou na horúce letné mesiace.

Miska poké, ktorá pochádza z Havajských ostrovov, bola pôvodne skromným pokrmom zo zvyškov jedál rybárov, hoci je v súčasnosti veľmi módna medzi konzumentmi, ktorí dbajú na zdravie. Samozrejme, odvtedy prešiel veľkým vývojom a v súčasnosti nájdete na Slovensku viac reštaurácií, ktoré sa na tento pokrm špecializujú.

Foto: Shutterstock

Slovo poké v podstate znamená tradičnú techniku krájania a jedlá, ktoré poznáme dnes, sa skladajú zo štyroch zložiek: bielkovín (zvyčajne surový tuniak alebo losos), ryže, zeleniny a omáčok. Najlepšie na ňom je, že môžete použiť prakticky akúkoľvek zeleninu (alebo ovocie − napríklad mango), ale najčastejšie sa používa avokádo, uhorka, mrkva a fazuľky edamame.

​PRÍSADY (4 PORCIE):

  • 500 g červeného tuniaka alebo lososa
  • 25 dkg ryže
  • 1 šalátová uhorka
  • 1 mrkva
  • 80 g fazule edamame
  • 2 avokáda
  • zelená cibuľka na ozdobenie
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 PL sezamového oleja
  • 1 PL ryžového octu
  • 1 lyžička chilli omáčky (Sriracha)
  • 1 PL sezamových semienok
  • 60 g majonézy

​PRÍPRAVA:

Foto: Shutterstock

Tuniaka alebo lososa nakrájajte na malé kocky a vložte do misky. Pridajte sójovú omáčku, sezamový olej a ryžový ocot, dobre premiešajte a odložte.

V menšej miske dôkladne zmiešajte majonézu a Srirachu.

Uvarte ryžu, umyte uhorky a ošúpte mrkvu. Uhorku nakrájajte na kocky podobne ako tuniaka a mrkvu na tenké pásiky pomocou škrabky. Avokádo ošúpeme a nakrájame na kocky alebo plátky. Fazuľu edamame ošúpeme, v hrnci privedieme do varu asi na 2 minúty, potom ju scedíme a pridáme trochu studenej vody.

Potom môžete začať servírovať: vezmite si stredne veľký hlboký tanier a lyžicou doň naberte toľko vychladnutej ryže, koľko chcete. Potom postupne pridajte tuniaka, fazuľky edamame, avokádo, mrkvu a uhorku.

Vrch pokvapkajte majonézovou omáčkou, posypte sezamovými semienkami a zelenou cibuľkou a môžete jesť.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET