Legendák nyomában – 5 hegyi mítosz

Magasak, gyönyörűek, tiszteletparancsolóak – és gyakran félelmetesek. Istenek és tragikus sorsú hegymászók lábnyomán haladunk a világ legizgalmasabb hegyein.

half dome yosemite
Fotó: Unsplash

Ki lehet a Zöld Csizmás? Miért hoz szerencsét a Fudzsi? Melyik hegy lett az örök ölelés szimbóluma? Rengeteg mendemonda, vallási mítosz és tradíció övezi a hegyeket, és mindegyik azért született, mert az emberek tisztelik a sziklaóriásokat. Ma sincs ez másképp, de régen meséket költöttek a hegyek szelleméről. A spirituális élmények mellett vannak persze nagyon is földhöz ragadt, kortárs történetek is, amelyek inkább hátborzongatóak...

Etna: egy üveg bor a kitörő vulkánnak

Fotó: 123rf

Etna, Olaszország

A Szicília keleti partján fekvő Etna Európa egyik legmagasabb és legaktívabb vulkánja 3350 méter magasságával. A mai napig több legenda is kapcsolódik hozzá. A görög mitológia szerint Tüphón lakozott a hegy belsejében. A százfejű, félig ember, félig sárkány szörny, Gaia földistennő fia fellázadt Zeusz ellen, aki ezért az Etna örök sziklabörtönébe zárta. A szörnyeteg tehetetlen dühében azóta is tüzet okád. Egy másik változat szerint az Etna mélyén laktak a tűz és kovácsmesterség istenének segédei, a küklópszok. Odüsszeusz és társai betévedtek Polüphémosz, az egyszemű óriás barlangjába és négy társuk áldozatul esett a küklopsznak, de a többieknek sikerült elmenekülniük – hála a ravasz Odüsszeusznak, aki egy parázsló gerendával kiszúrta az óriás egyetlen szemét. Eszerint a kitörő láva egyenlő a szörny folyó vérével. Ezek a legendák aztán furcsa szokásokat alakítottak ki a közeli falvak lakóinál.

Néhányan még mindig azt hiszik, hogy az Etna egy élőlény, akit megbékíthetnek, ha haragra gerjed.

Ha egy kitörés fenyeti a várost, az emberek egy üveg jó bort hagynak a konyhájukban, mielőtt elhagyják házukat. Úgy hiszik, az Etna értékelni fogja az ajándékot és megkíméli otthonukat.

Fudzsi: a legszebb napfelkelte

Fotó: 123rf

Fudzsi, Japán

Fudzsi, Japán legmagasabb hegye és legjobban ismert jelképe. 3776 méteres magasságával tornyosul a szigetország fölé és szimmetrikus alakjával az ott lakók számára a tökéletesség szimbóluma.

A helyiek mondása szerint minden japán embernek életében egyszer kötelező lenne megmásznia a szent hegyet, másodjára kész öngyilkosság.

Az UNESCO csak nemrég, 2013-ban nyilvánította kulturális világörökség részévé. Számos éjszakai túrát indítanak a turistáknak, hogy 7-8 óra kemény mászás után, a csúcson csodálhassák meg a napfelkeltét. A legrégebbi, hozzá kapcsolódó legenda egy bambuszvágóról szól, aki egyszer egy különös dologra bukkant: egy tündöklő bambuszra, amelyben egy aprócska baba üldögélt. Hazavitte a feleségének és sajátjukként nevelték fel. A kicsi szerencsét hozott a bambuszvágónak, hiszen ezután minden egyes bambuszban aranyrögöt talált. Rövid időn belül nagyon gazdagok lettek, és a kislányból gyönyörű nő lett, mindenki őt akarta meghódítani, számos kérője akadt. Kaguya-hime a császártól is kapott házassági ajánlatot, azonban neki csak az volt a vágya, hogy visszajusson a Holdra (az apa szerint azért jött le közéjük, hogy megvédje őket az országban dúló háborútól), így visszautasította. Búcsúajándékként Kaguya-hime küldött a császárnak egy levelet és egy halhatatlansági elixírt, amit a császár nem ivott meg. Inkább megkérte az embereit, hogy vigyék el Japán legmagasabb csúcsára és égessék el az elixírrel együtt, abban a reményben, hogy eléri a Holdat. Ebből aztán óriási tűz keletkezett, amit nem tudtak eloltani, és így lett a Fudzsi-hegyből vulkán.

Mount Everest: egy rejtélyes holttest nyomában

Mount Everest, Nepál

A Mount Everest meghódítása minden komolyabb hegymászó álma, és sokáig kérdéses volt a pontos magassága. Egészen december 8-ig, amikor is közzétették, pontosan 8848, 86 méter – olvasható a közös kínai-nepáli közleményben. Könyörtelen természeti kihívásokkal kell megküzdenie, aki nekivág a hegynek, és nagyon sokan életüket vesztik mászás közben.

Az egyik legismertebb történet mégis a Zöld Csizmás férfié, aki a lábán lévő zöld Koflach hegymászó csizmáról kapta a nevét.

A máig hivatalosan nem azonosított holttest évek óta fekszik 8500 méter magasságban. Feltehetően Tsewang Paljor indiai hegymászó az, aki 1996-ban halt meg az Everesten egy borzasztó hóviharban, de ezt soha nem erősítette meg senki. 2006-ban David Sharp egyedül emelkedett a Mount Everestre, amikor meghalt az úgynevezett „Zöld Csizma barlangjában". Többen állítják, hogy sokan elhaladtak a haldokló David mellett, de nem segíttettek neki, mivel azt hitték róla, hogy ő a Zöld Csizmás férfi. 2014-ben aztán a Zöld Csizmás férfi holtteste hirtelen eltűnt! Hegymászók úgy gondolták, hogy valaki elvitte vagy eltemette, amíg 2017-ben újra fel nem bukkant, pontosan ugyanazon a helyen. Egyetlen ésszerű magyarázat született a furcsa esetről: valószínű, hogy kövek omolhattak rá, amit aztán valaki leszedett a testről, de ebben a felvetésben sokan kételkednek. De nem csak ez az egyetlen hátborzongató eset az Everesten! Létezik ugyanis az úgynevezett Rainbow Valley (Szivárvány völgy), amit az ott fekvő holttestek ruháiról neveztek el. A völgy a vörös, kék és zöld kabátokról kapta nevét, amelyek messziről is jól látszanak. Úgy tartják, több mint 200 fagyott testet őriz a szivárvány völgy.

Half Dome: egy vita szülte sziluett

Fotó: Unsplash

Half Dome Egyesült Államok

A Yosemite Nemzeti Park minden évszakban más és más arcát mutatja, de aki egyszer már járt ott, azóta is visszavágyik. Sétálni, túrázni, hegyet mászni, kerékpározni, de még lovagolni is lehet, sőt számos vízesés is várja a turistákat. Itt található a Half Dome-hegy (2694 méter magas), ami még egy gyakorlott mászónak is nagy kihívást jelent.

A legenda szerint a hegy egy Tis-sa-ack nevű nő arcának sziluettjét ábrázolja, aki férjével együtt utazott az Ahwahnee nevű völgybe.

Tis-sa-ack a túra közben nagyon megszomjazott, és amikor elérte a tavat a hegy tetején, az egészet kiitta. A férj borzasztó dühös lett ezért az asszonyra, és mérgében felemelte a botját, hogy megüsse vele mohó feleségét. Tis-sa-ack sírni kezdett, majd elszaladt, de előtte még a férfire dobta a kosarát. A kosár Basket Dome lett, a bababölcsőjük a Royal Arches nevet kapta, a férj lett a North Dome vagy a Washington Column, a nő pedig maga a Half Dome-hegy.

Kailash: a hegy, amit tilos megmászni

Fotó: Unsplash

Kailash, Tibet

A Tibetben magasodó, 6714 méteres Kailash-hegyet a hinduizmus, a dzsainizmus, a buddhizmus és a bön követői is szent hegyként tisztelik. A kínai hegyet számtalan titok és rejtély övezi, de minden legendában olyan spirituális energiát emlegetnek, ami sehol a világon nem tapasztalható. A hindu vallás szerint a Kailash-hegy volt Shiva isten és Parvati istennő otthona. Parvati olyan gyönyörű volt, hogy rávette Shivát, hogy feladja az aszkétizmusát és feleségül vegye. A nászéjszakán Pavarti el akarta vinni Shivát a földi mennybe, ezért elvitte a Kailash-hegyre, ami az örök ölelés szimbóluma lett. Hívők ezrei zarándokolnak el a hegyhez minden évben, veszélyes és hosszú utat megtéve, hogy végül a hegy körbejárása közben megtisztuljanak.

Úgy tartják, hogy aki egyszer körbejárja, minden bűnét megvezekli, aki tízszer, az megakadályozza az örök kárhozatot, aki pedig százszor, eggyé válik Buddhával.

Vallási jelentősége miatt a hegyet soha nem mászták meg (úgy tartják, aki megteszi, idő előtt meghal), ez ugyanis halálos bűnnek számít. Bár 2001-ben, hírforrások arról számoltak be, hogy Kína adott néhány hegymászónak engedélyt mászni, abban a hitben, hogy így hátha elpusztítják a tibeti szellem nagyságát.

AMI MÉG ÉRDEKELHET