Hipermodern oázis: Abu Dzabi

Meseszerű mecsetek és égigérő felhőkarcolók a sivatag közepén – Abu Dzabi télen is csodás idővel kecsegtet.

Fotó: 123rf

A hét tagállamból álló Egyesült Arab Emírségek lakói és vezetői már régóta készülnek azokra az időkre, amikor kifogynak az egyelőre mesés gazdagságot biztosító kőolajkészletek; leginkább a pénzügyi szolgáltatások és a turizmus fejlesztésében látják a jövőt.

Fotó: 123rf

A fejlődés motorja

Fotó: UnsplashA fejlődés motorja

A Perzsa-öböl egyik T alakú szigetén fekvő Abu-Dzabi a 2009 óta megrendezett Forma–1-es futam révén vált világszinten ismertté. A Yas Marina Circuit lenyűgöző külsőségei (a futam napsütésben rajtol és szürkületben, a pályát övező impozáns épületek fényénél zárul) az egész városra jellemzőek: a 10 kilométernyi tengerparttal rendelkező településen modern építészeti csodák váltják egymást a több mint 2000 kitűnően karbantartott közparkkal.

Kalandozás a Ferrari világában

Fotó: 123rfKalandozás a Ferrari világában

A Forma–1 rajongóit nemcsak a verseny várja, hanem a pálya közelében, szintén a Yas-szigeten található Ferrari World is. Az olasz istálló mintegy 200 ezer négyzetméteres élményparkja a világ legnagyobb fedett vidámparkja, amely több mint 20 szórakoztató attrakciót kínál, köztük a világ leggyorsabb hullámvasútját: a 2,2 km hosszú Formula Rossa csúcssebessége 240 km/h.

Rekorder mecset

Fotó: Unsplash

A város egyik legfontosabb látnivalója a Zájed sejk mecset, melyet az Egyesült Arab Emírségeket meglapító és hosszú ideig vezető államférfiról neveztek el. A világ egyik modern építészeti csodáját 1996 és 2007 között építették: a 22 ezer négyzetméteres mecset akár 40 ezer hívő befogadására is képes, és kialakításához a márványon kívül aranyat, féldrágaköveket, kristályt és kerámiákat is felhasználtak. A mecsetet 54 darab, fehér márvánnyal díszített kupola díszíti, de itt található a világ legnagyobb szőnyege (5700 négyzetméteres) és csillárja (10 méter átmérőjű) is.

Fotó: Pexels

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Louvre, keletiesen

Fotó: UnsplashLouvre, keletiesen

Zájed sejk nevét viseli majd az ország még épülőfélben lévő nemzeti múzeuma is. A Saadyjat-szigeten létrehozott kulturális negyed emellett a Guggenheim-múzeum helyi kirendeltségének is otthont ad majd, míg a párizsi Louvre 2017-ben már meg is nyitotta impozáns fiókintézményét. A 2007-es kormányközi megállapodás alapján létrejött múzeum épületét a francia Jean Nouvel tervezte.

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET