6 híres híd, ahol a bátorságod jutalma elképesztő látvány lesz

Nem csak átkelésre jók.

Sidi M’Cid-híd, Algéria

Bár általában örülünk, ha egy hídon minél hamarabb átérünk, van pár olyan két partot összekötő létesítmény a világban, amin minél több időt töltenénk el. Ez a 6 építmény ugyanis olyan csodálatos kilátásban részesít minket, hogy az önmagában felér egy turisztikai látványossággal. Fedezd fel velünk a világ legszebb hídjait!


1. Bastei-híd, Németország

Fotó: Getty Images

Németországban, pontosabban Szászország déli részén található a Bastei-hídnak otthont adó sziklaformáció. A környező sziklákat egymillió év viszontagságai formálták, a nagyjából 300 méteres magasságon húzódó híd a tetejükön ível át. A sziklák régebben a Neurathen-kastély védelmét szolgálták, ám mára a térség a kirándulók és túrázók – na meg a turisták – közkedvelt célpontjává vált.

A hidat először 1824-ben húzták fel, majd eredeti faszerkezetét 1851-ben lecserélték a ma is látható, homokkőből készült verzióra.

2. Sidi M’Cid-híd, Algéria

Fotó: Getty Images

Kaszentína városában található Afrika egyik legszebb hídja, az 1901-ben épült Sidi M’Cid-híd. A Rhumel-folyó völgyén fekvő városon összesen négy híd ível át, de a Sidi M’Cid kitűnik közülük, ugyanis a 175 méter magas átjáró saját kategóriájában egészen 1929-ig a világ legmagasabbjának számított. A hidat a francia mérnök, Ferdinand Arnodin tervezte.

A város, ami nem tud meglenni hidak nélkül: Velence, a hidak városa

3. Aranyhíd, Vietnám

Fotó: Shutterstock

A kezeket formáló vietnámi Aranyhídat még 2018-ban adták át, azóta pedig évről évre fotósok és turisták sokaságát vonzza. A 150 méter hosszú híd ívekben fut végig a két óriási sziklakezet imitáló szerkezeten. A két kéz isten kezeit szimbolizálja, nevét pedig az átjáró aranyszínű korlátjairól kapta.

4. Pulau Langkawi Skybridge, Malajzia

Fotó: Getty Images

Malajzia egyik apró északi szigetén, Langkawin kanyarog az elképesztő trópusi látványt ígérő Skybridge. A 660 méter magasan húzódó gyaloghidat még a kétezres évek elején adták át. Azóta a járólapokat üvegre cserélték, valamint beüzemelték a SkyGlide néven futó liftet is. A híd a Mat Cincang-hegy környékén található, melyet az UNESCO az örökség részét képező geoparkként tart számon. A térséget számos túraútvonal és kirándulóhely keresztezi, ám nem árt, ha van némi tapasztalatuk az utazóknak, akik itt nekivágnak a sétának.

A világ egyik leghíresebb hídjáról: Függőhíd az óceán fölött? Golden Gate és Alcatraz.

5. Zhangjiajie-híd, Kína

Fotó: Getty Images

Kína déli részén, az Avatár-filmeket inspiráló Zhangjiajie Nemzeti Park területén belül nyújtózik bele a tájba az üvegpadlós Zhangjiajie-híd. Az építményt eredetileg is turisztikai céllal húzták fel, ami az óriási sziklákkal teli kanyont elnézve nem meglepő. Bár a tériszonyosoknak nem biztos, hogy a legjobb választás, a szerkezet építésekor a tervezők minden részletre odafigyeltek.

6. Puente Nuevo, Spanyolország

Fotó: Getty Images

A Spanyolország déli részén található a Ronda városát kettészelő Puente Nuevo. A híd felépítése sajnos nem volt balesetmentes, ám az 1793-ban felépített átjáró ma már teljesen biztonságos. Érdekessége, hogy a fő ív felett két szoba is található, amiket a történelem során börtönként használtak, a spanyol polgárháború ideje alatt pedig állítólag kínzókamraként is igénybe vették őket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET