Európa z paluby historických električiek

Budúcnosť dopravy je elektrická, no ak si urobíte výlet do niektorej z európskych metropol, môže to byť tiež vaša cesta do minulosti. Najstaršie električky starého kontinentu tu sú už od 60. rokov 18. storočia a mnohé historické električky vás ako turistov povozia aj dnes.

Foto: Drive Magazine

Staré električky na ulici pútajú oko cestovateľa rovnako ako veteránov na cestách. Keď sa spoza zákruty ozve zvonec a hrmot, môžete očakávať niečo hranaté, pomalé a veľmi romantické a roztomilé. Električky sa stali magnetmi citybreakov a kým sú električky všeobecne dobrý nápad, ako šetriť nohy pri objavovaní ulíc a uličiek, tie historické vás prenášajú nielen v priestore, ale aj v čase.

Miláno: Najstaršia v prevádzke

Z nákupov a pamiatok v lombardskej metropole môžete ísť štýlovo. Nikde na svete totiž nejazdí električka nepretržite tak dlho ako tu. Typické žlto-krémové električky majú fantasticky nepohodlné drevené sedadlá, na ktorých sedeli už milióny ľudí od začiatku prevádzky v roku 1928. Električku s číslom 1 chytíte na via Manzoni a nejde o žiadnu špeciálnu linku, ale bežnú súčasť tunajšej mestskej dopravy. Táto linka vás však ako turistu dopraví všade tam, kam potrebujete: k opernému domu La Scala, zámku Sforza, oblúku Arco della Pace aj do módnej oblasti Quadrilatero della Moda.

Istanbul: Po nákupnej zóne

www.youtube.com

İstanbul İstiklal Street Nostalgic Tram Ride

Aj v Istanbule nájdete električku na známej nákupnej ulici. Fotku s legendárnou červenou električkou ulovíte na ulici Istiklal, lemovanej obchodmi najznámejších značiek. Električka tu neslúži doprave, veď linka T2 má len 1,6 kilometra, no patrí ku koloritu európskej časti mesta. Aj ázijská časť má svoju vintage električku. Jej trasa má necelé tri kilometre, má označenie T3 a staré nemecké električky zo 60. rokov minulého storočia tu jazdia na okruhu od móla Kadikoy k nákupnej štvrti.

Praha: Víkendový hop-on, hop-off

Foto: Prague.eu

V soboty, nedele a sviatky môžete Prahu spoznávať aj systémom hop-on, hop-off. Za desať eur si u sprievodcu kúpite lístok na špeciálnu linku 42. Od Malostranského námestia cez Národné divadlo, Václavské námestie až po Veletržní palác a Pražský hrad – táto červeno-biela električka vám dá základ historickej stovežatej Prahy.

Budapešť: Lístok do minulosti

Foto: BKK

Vidieť panorámu historického centra Budapešti s výhľadom na parlament z paluby bielo-žltej či hnedej električky je zážitok, aký možno z maďarského hlavného mesta ešte nemáte. Električky tu majú viac ako 115 rokov a BKK, miestny dopravný podnik, ich prevádzkuje od začiatku mája do konca októbra medzi Námestím Deáka Ferenca a Námestím Svätého Gerarda.

Malorka: Palmy, more, koľaje

Foto: Tren de Soller

Na slnečnej Malorke sa v mestečku Port de Sollér môžete povoziť na historickej električke aj počas svojej dlhej letnej dovolenky. Päťkilometrová linka tu premáva od roku 1913 so sedemnástimi zastávkami. Vďaka Tranvía de Sóller si užijete výhľad na more z drevených lavíc rovnako ako pred sto rokmi pri dochádzaní z mestečka na pláž.

Lisabon: Zatvárajte okenice

Foto: Drive Magazine

Magnetky a pohľadnice často veľavravne hovoria o tom, čo sú typické symboly mesta. V portugalskom hlavnom meste na nich často nájdete historické žlté električky. Tu sa volajú Eletrico či Remodelado. Najscénickejšou je električka s číslom 28, ktorá vás povozí po štvrtiach Alfama, Baixa a Chiado. Začína na námestí Martim Moniz a končí v Campo Ourique, čím spája východnú a západnú časť centra mesta. Tunajšie hrkotajúce vagóniky električiek sa šplhajú do výšin mesta cez také tesné uličky, že miestni obyvatelia musia pri ich prejazde zatvárať okenice, aby im ich neodtrhlo.

AMI MÉG ÉRDEKELHET