Így ne fázz meg a légkonditól a kocsiban!

Ha utazás után a kedvenc hobbid nem az ágyban fekvés...

Fotó: Shutterstock

Nincs is jobb, mint egy hosszú autóútról hazatérve elkezdeni tüsszögni, fájó torokra ébredni, és nyomni az ágyat pár napig. De vajon lehet ezt másképp is? Utánajártunk, miért betegít meg a klíma a kocsiban, és mit tehetünk kevéssé áldásos hatásai ellen. Azonkívül persze, hogy nem kapcsoljuk be.

Az extrém hőhullámokhoz kénytelenek leszünk hozzászokni, ám elviselésükben sokat segíthet a légkondi. S miközben globálisan egyre melegebb lesz az éghajlat, az általunk irányított légkondit általában a leghidegebb fokozatra állítjuk. Kánikulában ez természetesen jólesik, de akár már másnap megbánhatjuk.

Vírusmennyország

A légkondi önmagában nem betegít meg, amennyiben ki van tisztítva és nem esünk túlzásba a hőmérséklettel. Viszont az autónk belsejében található légkondiban is kicsapódik a nedvesség, ez pedig ideális környezetet teremt a penészgombák, a vírusok és baktériumok számára. Ha egy ilyen rendszerben keringtetjük a levegőt, akkor a kórokozók úgy fognak repkedni az egész autóban, mint egy körhintában. Zárt térben, amilyen egy autó vagy akár egy hotelszoba, nincs választásunk, így ezeket a vírusokat és baktériumokat belélegezzük.

Fotó: Shutterstock

Legyengített beléptetőrendszer

A légkondi szárítja a rajta áthaladó levegőt. Ezt a száraz levegőt lélegezzük be, amely ezután szárítja az orrnyálkahártyát is. Ezáltal a nyálkahártya elveszíti azt a képességét, hogy időben kiszűrje a vírusokat, így könnyebben megbetegszünk. Hidegben, bár ez sokszor nem tűnik fel, a test többi része is védekezik. Összehúzódnak az erek, így védik a testet a hőleadástól. A vér, s ezáltal a fehérvérsejtek áramlása is lelassul, pedig ezek védenek minket a vírusoktól. Ez pont olyan, mintha a védő hadsereget lelassítanánk egy ellenséges hadsereggel szemben.

Következmények helyett megelőzés

S most már jöjjenek a tippek, hogyan kerülhetjük el a megfázást. Az autónkba az ajtók nyitogatásakor, a cipőkről és a tárgyakról rengeteg por és kosz kerül. A nedvességgel együtt ez komoly gondot jelenthet. Éppen ezért a légkondi filterét rendszeresen tisztítsuk, így nem fognak benne elszaporodni a penészgombák és a vírusok. A filtert cseréljük is legalább kétévente. Ne feledkezzünk meg a por- és a virágporszűrőről sem. Ha a légkondiból rossz szag árad, azonnal keressük meg a forrását!

Fotó: Shutterstock

Az is nagyon fontos, bár ezt senki sem hallja szívesen, hogy ne vigyük túlzásba a hűtést. A legerősebb fokozatra vagy akár 18 fokra állított légkondi semmilyen körülmények között sem egészséges. A túl hideg levegő éppen a vírusoknak kedvez, akik nagyszerűen érzik magukat hideg és száraz környezetben. A külső és a belső hőmérséklet között ne legyen öt foknál nagyobb különbség. Ez azt jelenti, hogy ha kint 30 fok van, akkor a klímát 25 fokra állítsuk, akármilyen meglepőnek is tűnhet ez. A szakértők szerint, ha egyre magasabb hőmérsékletnek tesszük ki magunkat, a szervezetünk fokozatosan hozzászokik és alkalmazkodik a meleghez.

Mit tegyünk, ha nem mi irányítjuk a légkondit?

Ha a légkondi fokozatára és tisztaságára nem tudunk is hatni, még mindig tehetünk azért, hogy ne betegedjünk meg. Vonatútra vigyünk magunkkal melegebb ruhát is, a repülőben kérjünk pokrócot. Utazás előtt vegyünk be C-vitamint (hatásosabb így, mintha csak akkor kezdenénk szedni, ha már lebetegedtünk), gyógyszertárban vegyünk tengervizes orrsprayt, amely hidratálja a nyálkahártyát. Végezetül pedig egy nagyon egyszerű tanács: viseljünk maszkot. Ha a maszkba lélegzünk, melegítjük a levegőt, a kilélegzett pára hidratálja az orrnyálkahártyát, és még a koronavírus következő hullámával szemben is védve vagyunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET