Hol nőnek a legszebb fák?

A Felső-Garamvidék jegenyéi, fenyvese és más kincsei

Az Alacsony-Tátra és a Körmöci-hegység által határolt Felső-Garamvidék természeti gazdagságának és kivételesen szerencsés földrajzi adottságainak köszönhetően Szlovákia egyik leglátogatottabb turisztikai régiója. Ráadásul állítólag ezen a vidéken, az ország szívében találhatók a legszebb fák…

A Felső-Garamvidék káprázatosan zöld természeti környezetét északról az Alacsony-Tátra fenséges panorámája, keletről pedig a Murányi-fennsík Nemzeti Park határolja. Bár ez a sajátos jellegű hegyvidék viszonylag kis területű, de természeti szépségekben annál gazdagabb: magas hegyek, virágos rétek, erdők, csörgedező hegyi patakok, tavak és barlangok várják az ide érkező turistákat.

A Garam forrása

Fotó: slowensko.sk

A Király-hegy lábánál, Telgárt közelében eredő Garam forrása egy kicsi, ugyanakkor különösen elbűvölő és könnyen megközelíthető látványosság. Mivel ez a második leghosszabb szlovák folyó, a Garam forrását az életben legalább egyszer felkeresni sokak szerint a hazaszeretetnek egy olyan megnyilvánulása, mint például a Kriván megmászása.

Erdei skanzen

www.instagram.com

Login • Instagram

A Feketebalogtól mintegy másfél kilométerre található Vidrás-völgyi erdei skanzen egy igen érdekes természeti múzeum, amely bemutatja az erdő értékeit és az erdészeti munka fontosságát. A több mint négy kilométer hosszú „erdei időösvényen" a turisták 80 megállóban ismerkedhetnek meg az erdőgazdálkodással, az erdőtörténettel, az alkalmazott technológiákkal, valamint az erdő lakóival. A tekintélyes méretű erdei szabadtéri múzeum felfedezése akár egész napos program is lehet.

Jellegzetes fafajok

A 2010-es Eurovíziós Dalfesztiválon Kristína Peláková Horehronie című dalának köszönhetően az egész világ megtudhatta, hogy a legszebb fák éppen itt, a Felső-Garamvidéken nőnek. Hogy ez igaz-e, avagy sem, győződjön meg róla mindenki saját maga!

Közönséges lucfenyő (Picea abies)

Fotó: 123RF

Az Európában őshonos fafajok közül a legmagasabbra (50-60 méterre) növő lucfenyő Szlovákia legelterjedtebb fája, egyúttal fontos gazdasági növény is. Az erdő természetes határát képezi, amely Szlovákiában 1500-1550 méter magasságban található.

Közönséges jegenyefenyő (Abies alba)

Fotó: 123RF

Európa hegyvidéki erdőiben egykor gyakori fa volt, nálunk a ritka bükkös-fenyves erdőkben található meg. Elterjedésének határait korlátozza a páratartalomra és a késői fagyra, valamint a szennyezett levegőre való érzékenysége.

Vörösfenyő (Larix decidua)

Fotó: 123RF

A vörösfenyő egy fenséges megjelenésű fa, amely akár 30-50 méter magasra is megnő, törzsének átmérője pedig 1 méter is lehet. Szlovákiában az egyetlen lombhullató tűlevelű fa – tűlevelei ősszel napsárgára színeződnek, majd decemberben lehullanak. Kemény, erős és rendkívül tartós fája értékes – és egyben nagyon drága – építőanyag.

Tölgy (Quercus)

Fotó: 123RF

A tölgy igen hosszú életű, lassan növő fa. Fája nagyon jó minőségű és értékes, tömör bútorok készítésére kiválóan alkalmas, de széles körben használják az építőiparban is. A termése (makk) fontos táplálékforrás az erdei állatok számára.

Hegyi juhar (Acer pseudoplatanus)

Fotó: 123RF

Hatalmasra (kb. 40 méter) növő, lombhullató fa, amely Közép-Európa hegyvidékein őshonos. Fája a játék- és hangszerkészítés egyik legfontosabb alapanyaga. Mivel jól tolerálja a szennyezett levegőt, ezért városi parkokba és az utak mellé is ültetik.

Hegyi szil (Ulmus glabra)

Fotó: 123RF

Ez a Szlovákiában is őshonos, tipikusan hegyvidéki fa akár 500 évig is élhet, egy-egy példánya még akár 1500 méter tengerszint feletti magasságban is megtalálható. A nedves és humuszban gazdag talajt kedveli. A hűvös éghajlatú országokban díszfaként is ültetik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET