Malý slovenský Stonehenge: Holíčske megality

S blížiacim sa zimným slnovratom médiá častejšie publikujú správy a články o Stonehenge.

Foto: Bratislava Region

Táto záhadná stavba opradená starodávnymi legendami a tajomstvami sa skladá z obrovských kamenných blokov a je navrhnutá s astronomickou presnosťou. Málokto vie, že megalitický objekt sa nachádza aj na území Slovenska, a to v meste Holíč, neďaleko českých hraníc.

Najvýchodnejšie obrovské kamene v Európe

Foto: Región Záhorie

Mnohé kultúry vo svete po sebe zanechali stavby z obrích kameňov, z ktorých je v Európe nepochybne najznámejší Stonehenge, ktorý sa nachádza neďaleko anglického Salisbury. Hoci bol „slovenský Stonehenge“ objavený pomerne neskoro, až v roku 1988, holíčske megality okamžite získali geografické prvenstvo: sú to najvýchodnejšie položené obrovské kamene v Európe.

Tieto špeciálne vytesané kamene boli náhodne nájdené počas vykopávok na Kalvárii v meste. Holíčske megality (alebo menhiry, ako sa im tiež hovorí) možno vidieť v lapidáriu na dvore starej hrnčiarskej manufaktúry. V keltčine menhir znamená „osamelý dlhý kameň”, ktorý v niektorých kultúrach symbolizoval mŕtvych – to znamená, že sa verilo, že duše mŕtvych sa presťahujú do obelisku.

Ženské kamene, mužské kamene

Obrovské kamene boli súčasťou pravekej stavby kruhového pôdorysu (rondel) s priemerom 60 metrov, ktorá pripomínala podobu slnečných hodín. Rondel bol postavený približne pred 5500 – 6500 rokmi a pozostával z 25 kameňov usporiadaných do dvoch kruhov, striedajúcich sa medzi krátkymi a širokými „ženskými“ kameňmi a vysokými a štíhlymi „mužskými“ kameňmi.

V strede bol ústredný kameň modly, na ktorom je vidieť kladivo, symbol pána neba, boha blesku a hromu. Okolo neho je osem obetných kameňov, okolo ktorých je ešte dvanásť kameňov usporiadaných do skupín. Počet a umiestnenie kameňov, ktoré rondel tvoria, mali zrejme astronomický a magický význam – podobne ako v prípade Stonehenge.

Megalitické kultúry

Slovo megalit sa skladá z dvoch častí, čo v starogréčtine znamená: veľký kameň (mega + lithos). Zachované pamiatky megalitickej kultúry od neolitu po dobu bronzovú (10.000 pred n. l. – 3000 pred n. l.) rozprávajú o počiatku európskej architektúry. Sú známe rôzne formy – menhir, dolmen, trilit, kromlech –, ktoré mali určite rôzne úlohy, ale ich skutočný účel nie je jednoznačne známy.

Prečítajte si tiež: Jediný zachovaný historický veterný mlyn v Holíči

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET