A Hollywood felirat titkai

A betűk és ami mögöttük van...

Hollywood felirat
Fotó: Shutterstock

Előző cikkünkben felidéztük a Hollywood-betűk történetét, most pedig olyan információmozaikokat szedtünk össze, ami elkerülhette eddig a figyelmedet. Tragédia, kreativitás és monumentális betűfestés.

Az ellenállhatatlan Scrabble

Fotó: Shutterstock

Bár a betűkre felmászni, azokat megrongálni szigorúan tilos, az évek során akadtak néhányan, akik akár művészeti projekt címszó alatt, akár csak úgy a hecc kedvéért módosították az eredeti feliratot. Így történt, hogy egy szilveszter éjjel – a marihuána legalizálását ünneplendő – ismeretlen tettesek Hollyweedre változtatták a feliratot. Egy másik alkalommal az odalátogató II. János Pál pápa tiszteletére Holywood lett belőle.

Kilátás nélkül

Hollywood nemcsak a megvalósult, hanem az elveszett álmok szimbóluma is, így nem csoda, hogy egy tragédia is kapcsolódik az ikonikus felirathoz. 1932. szeptember 16-án egy 24 éves színésznő, Peg Entwistle a H betűről vetette magát a mélybe, mert azt hitte, filmes karrierje véget ért. Szomorú történetét később több filmben és sorozatban is feldolgozták.

Számos

A 491 méteres magasságban kirakott felirat betűi 9,1 méter szélesek és mindegyiknek a magassága meghaladja a 15 métert. Az eredeti – négy betűvel hosszabb – táblát 4000 égő világította meg, ezeket azóta már eltávolították. A feliratnak 21 ezer dollárból készült feliratnak eredetileg csupán 18 hónapig kellett volna a hegyoldalban maradnia.

www.youtube.com

Sherwin-Williams Gives Iconic Hollywood Sign a Makeover for Its Centennial Celebration

Szülinapi meglepetések

A feliratot gondozó szervezet amellett, hogy hirdeti az építmény történelmi jelentőségét és felel annak karbantartásáért, arról is gondoskodott, hogy egy webkamerán keresztül bárki megnézhesse a betűket. Ennek köszönhetően akár élőben is nyomon követhetjük a 100. évfordulót megelőző felújítási munkálatokat a hollywoodsign.orgweboldalon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET