Vydajte sa astrovlakom za hviezdnou oblohou

Kto by nechcel cestovať ku hviezdam? Tento sen si môžete toto leto splniť hneď dvakrát. Už po piaty raz sa totiž z Čierneho Balogu do Vydrovskej doliny vydá v lete špeciálny úzkorozchodný astrovlak s cieľovou stanicou - nočná obloha.

Foto: Horehronie.sk

Ak sa budete 20. júla a 17. augusta 2022 vyskytovať na Horehroní, túto udalosť si nenechajte ujsť: na miestnej úzkorozchodnej železničke vypravia v tieto dni špeciálny astrovlak. Jeho cieľom je pozorovanie nočnej oblohy vo Vydrovskej doline.

Cestovanie za nočnou oblohou

Foto: Horehronie.sk

Pozorovanie nočnej oblohy nie je dnes, keď všade okolo nás v noci dominuje svetelný smog, také jednoduché. Keď sa ocitnete na miestach, ako je naša najvýchodnejšia obec Nová Sedlica v noci a zdvihnete pohľad, padne vám sánka. Nad vami sa totiž vďaka úplnej tme odhalí nočná obloha v nevídanej kráse. Na takú však potrebujete málo svetla z civilizácie. A nájsť ju môžete aj vo Vydrovskej doline. Tunajší Lesnícky skanzen je počas dňa plný ľudí milujúcich prírodu, no s odjazdom posledného parného vláčika na konci dňa dolina stíchne a stmavne. A práve to je v lete skvelá zámienka na pozorovanie oblohy. Tá sa vďaka tmavej doline stáva lákadlom pre astronómov aj turistov hľadajúcich diaľky nad našimi hlavami.

Astrovlak 2022

Foto: Horehronie.sk

V dvoch termínoch sa aj tento rok uskutoční nostalgická jazda na Čiernohronskej železnici, aby vás lesnou úzkokoľajkou zaviedla za pozorovaním hviezdneho divadla pomocou profesionálnych ďalekohľadov. Dobrodružná je už samotná cesta do doliny, zahalená tajuplnou prírodou pod rúškom noci. Cesta sa začne o pol deviatej večer v júli a o deviatej v auguste a vláčikom vám to na miesto bude trvať asi pol hodinu. To všetko za cenu 16 eur pre dospelých a 12 eur za dieťa.

Keď vás astronómovia pripravia v horárni

Foto: horehronie.sk

Po príchode do Vydrovskej doliny vás na pozorovanie dobre pripravia astronómovia z Hvezdárne v Banskej Bystrici. Pozriete si prednášku o vesmíre, jeho vzniku a možnostiach pozorovania nočnej oblohy. Zlepšíte svoje pozorovacie schopnosti nielen voľným okom, ale aj pomocou profesionálneho astronomického ďalekohľadu, ktoré začnete o desiatej večer v júli a o pol hodinu neskôr v auguste. Plní nočných zážitkov budete odchádzať o jedenástej večer (resp. o pol hodinu neskôr).

S Horehronie Card odvoz zdarma Tourbusom

Ak máte, alebo si zabezpečíte, regionálnu turistickú kartu Horhronie Card, môžete mať aj dopravu z ubytovania k vláčiku zadarmo. Od Tálov po Čierny Balog totiž pôjde Tourbus a na dvanástich zastávkach vyzdvihne a aj späť odvezie nočných turistov s Horehronie Card úplne zadarmo. Kapacita tourbusu aj vláčiku je obmedzená, a tak si svoje miesto pri nočnej oblohe radšej rezervujte čím skôr.

AMI MÉG ÉRDEKELHET