Horské chaty vo Vysokých Tatrách sú otvorené celoročne

Po vysokej návštevnosti počas leta a dlhej jeseni sa v novembri začala uzávera turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách. Výnimku z nej tvoria chodníky na horské chaty, ktoré môžete navštíviť celoročne.

Foto: 123rf

Od 1. novembra do 15. júna bývajú turistické chodníky v Tatrách uzavreté. Dávame tak prírode a zvieratám priestor na zimný odpočinok. Keďže túto zimu ešte nebudeme môcť vycestovať do sveta tak, ako sme boli zvyknutí, stále je tu možnosť domácej turistiky v Tatrách aj v zime – vyberte sa na túry vedúce k horským chatám. Až na jednu výnimku, Chatu pod Rysmi, sú tatranské chaty a chodníky k nim otvorené celoročne a pri rezervácii vopred v nich môžete aj prespať.

Zo Štrbského Plesa a Tatranskej Polianky

Foto: Sliezskydom.sk

Sliezsky domček je turistická samoobslužná bufetová reštaurácia pri Sliezskom dome s pravou tatranskou atmosférou aj výhľadmi.

Najmladšou vysokohorskou chatou vo Vysokých Tatrách je Chata pod Soliskom vo výške 1 840 m n. m. Po približne hodine a 20 minútach výstupu zo Štrbského Plesa sa tu ubytuje do 11 ľudí. Nenáročným výstupom je aj hodinová cesta k Popradskému plesu, kde sa na brehu plesa okrem tunajšej rovnomennej chaty vo výške 1 500 m n. m. nachádza aj menej známa Majláthova chata s kapacitou 15 ľudí.

Z Tatranskej Polianky sa asfaltovou cestou alebo horským chodníkom dostanete za dve hodiny do najvyššie položeného hotela na Slovensku – Sliezskeho domu. Vo výške 1 670 m n. m. sa nad ním týči Gerlachovský štít a pre 110 ubytovaných hostí tu je k dispozícii kvalita štyroch hviezdičiek aj s wellness centrom. Pre turistov a skialpinistov je tu zas možnosť zohriať a nasýtiť sa v priľahlej bufetovej turistickej reštaurácii Sliezsky domček, ako aj prespatie pre 12 ľudí v turistickej ubytovni s vlastnou kúpeľňou na brehu Velického plesa.

Z Hrebienka

Foto: 123rf

Horské farby jesene s prvým snehom na tatranských končiaroch stoja za návštevu Téryho chaty.

Téryho chata sa naopak hrdí prívlastkom najvyššie položená. Vo výške 2 015 m n. m. je celkovo 24 postelí a dostanete sa k nej výstupom z Hrebienka cez Malú Studenú dolinu za necelé tri hodiny. Už po hodine cesty tu vo výške 1 475 m n. m. narazíte na Zamkovského chatu. Jej chod (aj s kapacitou 23 lôžok) pomáha udržiavať aj elektrina z malej elektrárne v miestnom potoku.

V závere Veľkej Studenej doliny, ktorá drží prvenstvo v počte plies, nájdete vo výške 1 960 m n. m. Zbojnícku chatu. Okrem 26 plies tu budete obklopení štítmi Východná, Vysoká, Svišťový, Javorový či Slavkovský štít, Široká veža, Prostredný hrot a priľahlými hrebeňmi. Svoju hlavu tu naraz môže zložiť až 16 nocľažníkov a na cestu k nej si rezervujte aspoň dve a pol hodiny.

Ak máte len málo času alebo slabšiu kondíciu, z Hrebienka, kde sa pohodlne dostanete pozemnou lanovkou, môžete za 30 min chôdze prísť k známej Rainerovej chate vo výške 1 301 m n. m.

Východná časť Vysokých Tatier

Foto: 123rf

Na týchto miestach, neďaleko dnešnej Skalnatej chaty, sa v roku 1841 začala písať história horských útulní a chát vo Vysokých Tatrách.

Smerom na východ k Belianskym Tatrám je dostatok kapacít na prespanie v Chate pri Zelenom plese vo výške 1 551 m n. m. Známa je tiež ako Brnčalka a na brehu malebného plesa v nej prenocuje 56 ľudí po trojhodinovom výstupe z autobusovej zastávky Biela voda. Východnejšie položená od nej je už len Chata Plesnivec v Belianskych Tatrách. Z Tatranskej Kotliny k nej výšľap zaberie dve a pol hodiny a jej kapacita sa naplní pri 20 nocujúcich. Nachádza sa na konci Doliny siedmich prameňov a je jedinou celoročne obývateľnou chatou v Belianskych Tatrách.

Na záver sme si nechali Skalnatú chatu. Symbolicky, keďže prvá horská útulňa v Tatrách bola vybudovaná už v roku 1841, v tesnej blízkosti dnešnej Skalnatej chaty vo výške 1 725 m n. m. Hoci ubytovanie tu nenájdete, po takmer trojhodinovom výstupe z Tatranskej Lomnice si tu odpočinie a naje sa až 35 ľudí. Nasajú tu tiež pravú horskú atmosféru slovenských veľhôr a ich dobrých ľudí.

Nosičské legendy a ich kráľ

www.youtube.com

SLOBODA POD NÁKLADOM (Oficiálny Full HD trailer)

Za tým, aby ste si na vysokotatranských chatách mohli vychutnať svoj oddych, je tvrdá práca vysokohorských nosičov. Každý kilogram zásob a všetok odpad musia na horské chaty vynášať a znášať práve títo ľudia. Ich príbehy zdokumentoval známy dokumentarista Pavol Barabáš vo svojej snímke Sloboda pod nákladom.

Medzi týmito legendami bol aj nosičský rekordér Ladislav Kulanga, ktorý nás vo veku 71 rokov opustil v polovici septembra 2020. Podľahol následkom zranení, ktoré utrpel pri páde počas vynášky na Skalnatú chatu. Do dejín sa zapísal svojimi rekordnými nákladmi. Na Zbojnícku chatu vyniesol naraz 141 kg, na Téryho chatu 151 kg a na Zamkovského chatu neuveriteľných 207,5 kg. Drží aj absolútny rekord neseného nákladu, keď zo Skalnatej chaty na stanicu Štart zniesol váhu 211 kg. Česť jeho pamiatke.

AMI MÉG ÉRDEKELHET