TRI ŠVAJČIARSKE ŠTÍTY, NA KTORÉ SA DOSTANETE HORSKOU ŽELEZNICOU

Čím pomalšie, tým lepšie. Aj tak by sa dalo zhrnúť cestovanie horskými železnicami po Švajčiarsku. Avšak kým inde v cestovaní rozhoduje rýchlosť, tu tón udávajú výhľady. A to nielen tie z vlaku, ale aj tie, ku ktorým vás vlak dostane veľmi blízko.

Foto: Getty Images Hungary


JUNGFRAU

Foto: 123rf

Interlaken je mestečko ležiace na prekrásnom mieste, kde sú na dosah očarujúce jazerá aj horské štíty. Je známe najmä ako východiskový bod pre tých, ktorí sa chcú dostať do regiónu Jungfrau s trojicou slávnych vrchov: Eiger, Monch a Jungfrau. Jungfraujoch je horské sedlo ležiace medzi dvoma štítmi – Jungfrau a Monch.

V sedle funguje návštevnícke centrum aj železničná stanica, ktorá je vďaka nadmorskej výške 3454 metrov najvyššie položenou železničnou stanicou starého kontinentu. Z Interlakenu sa sem dostanete troma linkami horských železníc. V sedle Jungfraujoch vás čakajú mnohé atrakcie – od ľadového zámku cez najvyššie položený obchod s čokoládou až po obchod so švajčiarskymi hodinkami. Najlepšou odmenou je jedinečný výhľad na okolité štíty.

Za pozornosť stojí aj nenáročná 2,4 kilometra dlhá prechádzka k Monchsjochhutte. Tento výlet je jednoznačne jedným z najdrahších – aj so zľavou Swiss Travel Pass vyjde na približne 150 švajčiarskych frankov, približne 137 eur. Vybudovanie a údržba najvyššie položenej železničnej stanice Európy sú finančne nesmierne náročné.

PILATUS

Foto: 123rf

Východiskom ďalšej horskej túry je Luzern, ktorého symbolom je most Kapellbrucke zo 14. storočia. Z Luzernu sa dostanete za 20 minút do Alpnachstadu, odkiaľ vyráža najstrmšia ozubnicová železnica sveta. Pilatus Bahn dosiahne z nadmorskej výšky 435 metrov vrchol v nadmorskej výške 2070 metrov za úctyhodných 30 minút. Na vrchole, z ktorého sa rozbiehajú turistické trasy do všetkých smerov, vás čakajú hotel, reštaurácia i niekoľko vyhliadkových veží. Po krátkej prechádzke sa môžete vrátiť do Luzernu po rovnakej trase alebo vyskúšať ďalší dopravný prostriedok – lanovku do mesta Kriens. Odtiaľ vás čaká už len krátka cesta autobusom do štartovacieho bodu. S preukazom Swiss Travel Pass máte na celý okruh 50-percentnú zľavu.

MATTERHORN

Foto: 123rf

Ďalšia legendárna horská železnica vedie k vrcholu Matterhornu z malebného Zermattu. Očarujúce horské mestečko pôsobí aj počas leta ako lyžiarske stredisko. K úpätiu Matterhornu sa dostanete horskou železnicou Gornergrat. Keďže trasa vedie cez najfotogenickejšie zákutia Álp, nebudete sa vedieť rozhodnúť, na ktorej strane chcete sedieť. So Swiss Travel Passom budete mať nárok na 50-percentnú zľavu. Keďže ide o mimoriadne populárnu trasu, odporúčame si miesto vopred rezervovať. Zdatnejší turisti môžu zísť pešo až do Zermattu, tí menej zdatní sa môžu prejsť aspoň medzi dvoma zastávkami. Odporúčame vystúpiť na zastávke Rotenboden, čo je prvá zastávka smerom dole z vrcholu, odkiaľ sa dostanete za pár minút k ikonickému jazeru Riffelsee. Keď je jasno a slnečno, na hladine jazera sa odráža Matterhorn vysoký 4478 metrov, jeden z najvyšších štítov Európy s typickým pyramídovým vrcholom. Od jazera vedie nenáročná trojkilometrová prechádzka k ďalšej zastávke Riffelberg. Ide o tri rozdielne výlety, ktoré ponúkajú odlišné zážitky. Ak vám to situácia dovolí, oplatí sa ich absolvovať všetky. Výlet do sedla Jungfraujoch je najdrahší, preplnený turistami, no dostanete sa najvyššie a aj v lete si môžete zblízka pozrieť zasnežené štíty a ľadovce. Pri výlete na Pilatus je najväčšou atrakciou samotné cestovanie ozubnicovou železnicou a následne lanovkou. Matterhorn je známy vynikajúcimi turistickými trasami. Navyše, v dobrom počasí si môžete odfotiť odraz vrcholu na hladine jazera.

AMI MÉG ÉRDEKELHET