Kristálytiszta vízzel vár minket a Horvát Riviéra ékköve

Makarska

Turisták milliói kíváncsiak minden évben Horvátország varázslatos tengerpartjaira és történelmi városaira. Ráadásul nemrég egy friss kimutatásból az is kiderült, hogy a Balkán-félsziget rendelkezik Európa legtisztább vizű strandjaival. Ha idén kerülnénk az olyan nyüzsgő nagyvárosokat, mint Split vagy Dubrovnik, akkor a köztük fekvő Makarska lehet a tökéletes választás számunkra.

A turisták körében is népszerűnek számít a dalmát partokon fekvő Makarska gyönyörű tengerpartjai, kristálytiszta vize, valamint lenyűgöző természeti környezete miatt. A város a Biokovo-hegység lábánál fekszik és egyik legfőbb vonzerejét a Makarska Riviéra néven ismert 60 kilométer hosszú partszakasz adja, amit sokan az Adriai-tenger legszebb részének tartanak. Ez Brela északi településétől körülbelül Gradacig tart, vele szemben pedig olyan csodás szigetek húzódnak, mint a világ egyik legszebb strandjának számító Brač és a horvát turisztikai hivatal által is ajánlott Korčula,

A legkedveltebb partok közé sorolható Makarska környékén a központban elnyúló kavicsos Donja Luka, valamint a fenyvesekkel körülölelt Cvitačka Beach. A félreeső Nugal Beachen pedig a naturisták is kellemesen szórakozhatnak.

Már a római időkben is lakott volt a város, így számos történelmi látnivalót is találunk itt. Az óvárosban sétálva felfedezhetjük Kačić főterét, mely oldalában magasodik a 17. századi Szent Márk-székesegyház. Egy kicsit délre haladva szembejön velünk a 15. században épült ferences kolostor, melynek alagsorában bújik meg egy igazán érdekes múzeum, a több mint háromezer kagylófajtát bemutató Kagylómúzeum (Malakološki muzej).

A fő strand végén elterülő Szent Péter-félsziget is igen látványos helyszínnek számít. Itt találhatjuk a Szent Péter kolostort, ahol - elhelyezkedése miatt - a Sol bárból fantasztikus kilátás nyílik a szomszédos horvát szigetekre. Érdemes naplementekor ide látogatni. A nyüzsgésért járjuk be a Kalalarga utcát, amely mentén számos üzlet, kávézó, étterem és történelmi épület található.

Az itt töltött idő alatt ne felejtsük el kipróbálni a dalmát konyha legjavát is. A tenger közelsége miatt értelemszerűen számos tengeri herkentyűt kóstolhatunk meg, az egyik klasszikus a tintahallal ízesített fekete rizottó. A húsos fogások közül a hagyományos dalmát szárított sonkát (Pršut), illetve a bárányból vagy csirkéből készített pekát is kóstoljuk meg.


AMI MÉG ÉRDEKELHET