Szellemvárossá vált a varázslatos kínai halászfalu

Légi felvétel a kínai elhagyatott Houtouwan halászfaluról, 2017. május 5.

Kína keleti partszakaszához közel, Shengshan szigetén bújik meg egy elhagyatott halászfalu, amit mára teljesen visszavett a természet.


A Kína keleti részén elterülő Shengsi-szigetekhez összesen 394 kisebb-nagyobb szigetecske tartozik, ám közülük csupán 18 az, ami alkalmas az életre. Közülük a legnagyobb a Sijiao-sziget, ami kedvelt üdülési célpontnak számít, ám talán a legérdekesebbnek mégis az egyik kisebb sziget, Shengshan számít.

Itt található ugyanis az 1950-es években épített, 22 éve elnéptelenedett Houtouwan halászfalu, mely egykor több mint kétezer halásznak adott otthont. Az 1990-es évekre lakossága erősen csökkenni kezdezz, mivel az apró öböl nem tudta felvenni az egyre csak növekvő halászati szektorral a versenyt.

Hasonlóan kiürült városok: A világ egyik leghátborzongatóbb szellemvárosa, ahol több száz kastély áll elhagyatottan

A lakosok a jobb élet és munkalehetőségek reményében szépen lassan elkezdtek elvándorolni a területről, mely sok, más kínai faluban is megfigyelhető. Ugyan az emberek idővel eltűntek területéről, a házaik megmaradtak, az elmúlt két évtizedben pedig a természet vette őket gondozásba.

Ahol épp az ellenkezője volt jellemző: Ebben a városban nagyobb volt a népsűrűség, mint bárhol máshol

Ugyan 2002-re a falu elnéptelenedett, egy tucatnyi ember mégis úgy döntött, hogy a környéken marad. Ők jelenleg kihasználják Houtouwan turisztikai vonzerejét, és esetenként túrákra viszik a látogatókat, illetve vizet árulnak számukra. Mindenesetre a zöldbe boruló buja térség valóban csodálatos látványt nyújt, amit a szellemvárosra kíváncsi turisták mellett rengeteg fényképész is felkeresett az évek során.

(Forrás: Atlas Obscura)

AMI MÉG ÉRDEKELHET