​Hrad ukrytý v Malých Karpatoch, pár kilometrov od Bratislavy

Hoci je lokalita ľahko prístupná, okolo jeho múrov by ste mali jazdiť veľmi opatrne.

Foto: hradbielykamen.sk

Hrad Biely Kameň bol postavený okolo roku 1271 a v tom čase bol sídlom grófov zo Svätého Jura a neďalekého Bazína. V súčasnosti ho obnovujú dobrovoľníci, ktorí upozorňujú, že návštevníci by mali byť mimoriadne opatrní a do skalnatej oblasti vstupovať na vlastné riziko.

Ruiny z bieleho kameňa sa nachádzajú na kopcoch nad obcou Svätý Jur, asi desať kilometrov od Bratislavy, a pevnosť sa v stredovekých listinách spomína ako Castrum Sancti Georgii, teda Hrad svätého Juraja.

Z jej histórie sú známe len tri obliehania, ktoré sa všetky skončili kapituláciou. Hrad prvýkrát obsadil v roku 1271 český kráľ Otakar Veľký a o šestnásť rokov neskôr rakúsky knieža Albert I. Habsburský. Naposledy bol dobytý v roku 1385, keď ho so svojimi vojskami dobyli moravskí grófi Prokop a Jošt. Najväčšie škody však napáchali Turci, ktorí ho v roku 1663 zrovnali so zemou.

Názov „Biely kameň" je oveľa novší a odvodzuje sa od belavej farby žuly, z ktorej bola väčšina hradu postavená.

​UKRYTÝ V HORÁCH

Na prvý pohľad by ste si nemysleli, že tento zážitok ukrytý v lesoch Malých Karpát je jedným z najväčších hradov na Slovensku. Jeho zastavaná plocha dosahuje 1,3 hektára

− hovorí Monika Winczerová, členka združenia Hrad Biely Kameň.

Dobrovoľníci sa snažia zachovať to, čo z múrov zostalo, a ich projekt bol za posledné tri roky jednoznačne úspešný a dosiahol viac, než akékoľvek predchádzajúce úsilie. Stále však majú pred sebou obrovskú prácu pri rekonštrukcii.

Múry sú v skutočne dezolátnom stave: kamene samovoľne vypadávajú, občas sa zrúti časť múru alebo sa zrúti schátraná klenba podzemnej pivnice. Objem potrebných stabilizačných a konzervačných prác je preto obrovský.

Vzhľadom na to, že lokalita je stále v počiatočnom štádiu obnovy, je stavebne nebezpečná a zatiaľ sa neodporúča priblížiť sa k múrom.

Upozorňujeme, že objekt ešte nie je oficiálne otvorený pre verejnosť a prístup je na vlastné riziko

− Winczerová zdôraznila.

Prečítajte si viac o Bielom kameni tu!

​BUDÚCNOSŤ

Keď sa však dobrovoľníkom podarí stabilizovať kľúčové múry hradu, plánujú organizovať prehliadky so sprievodcom.

​KONTAKT

Momentálne sa na miesto dostanete po modrej značke zo železničnej stanice vo Svätom Jure smerom do mesta: keď sa dostanete do štvrte Neštich, vyberte sa po žltej značke, ktorá vás dovedie priamo − asi hodinu chôdze − k cieľu.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET