Hrad rytierov: Červený Kameň

Červený Kameň sa nachádza necelú polhodinu jazdy od Trnavy a pýši sa jedným z najkrajších hradov v Malých Karpatoch. Okrem krásneho prírodného prostredia a vybudovaného dedičstva však ponúka aj niečo iné: stretnutie minulosti a súčasnosti. Veľkolepým príkladom je rytiersky festival, ktorý sa koná posledný májový víkend, kde rytieri 21. storočia oblečení v dobových kostýmoch predstavujú životy svojich predchodcov.

Foto: Shutterstock


Z pevnosti šľachtická rezidencia

Foto: Hrad Červený Kameň

Impozantný hrad bol postavený na obrovskej kremennej skale, ktorá je dodnes viditeľná ako podlaha hradnej pivnice. V 13. storočí bol súčasťou západnej obrannej línie Uhorského kráľovstva a chránil cestu vedúcu z Prešporku (dnes Bratislava) na Moravu. V 16. storočí bol prestavaný na pevnosť, ktorá bola z vojenského a strategického hľadiska jednou z najlepších vo svojej dobe. Postupom času vlastnilo Červený Kameň niekoľko rodín, z ktorých zanechali najväčšie stopy bohatí Fuggerovci a Pálffyovci. Kým Fuggerovci, ktorí zbohatli na ťažbe medi a striebra, premenili Červený Kameň na pevnosť, Pálffyovci z neho urobili luxusné sídlo, ktoré používali aj na reprezentačné účely. Zaujímavosťou je, že pod hradom sa nachádza najväčší pivničný systém v Európe, ktorý mal spočiatku obrannú úlohu, no neskôr sa využíval väčšinou na skladovanie vína.

Postavili ho pomocou víl

Foto: Hrad Červený Kameň

Podľa legendy sa dvanásť mudrcov radilo, kde postaviť hrad. Jedenásť z nich navrhli vrchol hory Kukla, ktorý bol hneď oproti miestu, kde bol nakoniec postavený hrad. Toto miesto navrhol najmladší mudrc, ktorý tvrdil, že vrch Kukla je domovom duchov. Väčšina však zvolila Kuklu, a tak položili základy hradu, ktoré potom víly v noci preložili na susedný vrchol. Mudrci to brali ako vážny signál, a tak postavili hrad na jeho dnešnom mieste.

Hradné múzeum

Foto: Hrad Červený Kameň

Zámok Červený Kameň vlastnili Pálffyovci do roku 1946, ktorý sa po znárodnení zmenil na múzeum. Do hradu so štyrmi nárožnými baštami sa dá vstúpiť cez zdobenú hlavnú bránu. Na prízemí si môžete prezrieť ľudovú barokovú lekáreň, potom prejdete niekoľkými krásne zariadenými miestnosťami a nakoniec sa dostanete do najkrajšej miestnosti, ranobarokovej Sala Terrena, v ktorej je aj fontána a dokonca aj umelá jaskyňa. Na Slovensku sa na zámku Červený Kameň nachádza najväčšie množstvo starožitného nábytku – medzi vystavenými predmetmi nájdete všetky druhy slohov, od raného baroka cez empír až po biedermeier. Ďalšou pýchou zámku Červený Kameň je knižnica, v ktorej sa uchováva takmer 15 000 zväzkov.

Rytiersky festival Rotenstein

Foto: Rotenstein.sk

Tí, ktorí milujú šibalské príbehy dvoranov a rytierske turnaje, by mali navštíviť Červený Kameň 27. - 28. mája. Rytiersky festival Rotenstein, ktorý nesie nemecký názov hradu, prenesie návštevníkov do doby šermiarskych hrdinov a zamilovaných princezien. V historickom tábore je vždy čulý ruch – konajú sa tu rytierske turnaje, ukážky lukostreľby, šermiarske súboje či ukážky zbraní. V historickej revue sa môžete stretnúť s významnými osobnosťami minulých čias. Môžete vidieť aj kaskadérov, bábkarov a komediantov, ktorí predvádzajú drámy a veselé príbehy, ale môžete si pozrieť aj sokoliarsku šou. Vrcholom festivalu je rytiersky turnaj, kde proti sebe súperia najznámejší rytieri stredoveku. Vo veľkolepom súboji mečov a kopijí sa skutočný rytier usiluje o vznešenosť, čisté ideály a čestnosť. Organizátori mysleli aj na najmenších: detské programy čakajú na ratolesti v tábore mini rytierov, kde sa môžu zúčastniť šermiarskeho výcviku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET