Húsvéti barangolás Rómában

Ha a harangok is Rómába mentek, mi kövessük őket!

Róma
Fotó: Shutterstock

Róma a világ egyik leglátogatottabb városa, ami egyáltlán nem meglepő, hiszen évszázadokon át meghatározó hatással volt az európai kultúrára és a nyugati kereszténységre. Látogassunk el egy húsvéti városnézésre Olaszország fővárosába, és adjuk át magunkat annak a varázslatos hangulatnak, amit az örök város kínál.

​Az örök város

Monumentális ókori épületek, lélegzetelállító ősi bazilikák, hangulatos terek és olasz életöröm. Elképesztő mennyiségű történelemi látnivaló, az antik és a reneszánsz művészet remekművei, hosszú sétákra csábító utcák és parkok. Róma egy hatalmas szabadtéri múzeum, ahol lépten-nyomon olyan nagyszerű művészek alkotásait csodálhajtuk meg, mint Bernini, Leonardo vagy Michelangelo. A hét dombra épített várost, olyan elnevezésekkel illetik, mint az „örök város” (urbs aeterna) vagy a „világ feje” (caput mundi). Történelmével, számos szökőkútjával, múzeumával, templomával, palotájával, na és persze kiváló gasztronómiájával a világ minden országából mágnesként vonzza a turistákat.

​Minden út látnivalókhoz vezet

www.youtube.com

A Colosseum - Monumentális történelem

„Minden út Rómába vezet” – tartja a szólás. Az örök városba megérkezve ez annyiban módosul, hogy minden út legalább egy híres látnivalóhoz vezet. Aki életében először jár Rómában, mindenképpen keresse fel azokat a helyeket, amelyek Rómát azzá teszik, ami: a Forum Romanum, a Pantheon, a Colosseum, a Trevi-kút, a Piazza Navona, a Spanyol lépcső, illetve a Vatikánban a Szent Péter-bazilika és a Sixtus-kápolna.

A Colosseum Róma egyik jelképe – eredetileg amfiteátrumként működött, és a maga korában a Római Birodalom legnagyobb épülete volt. (Nevének jelentése: hatalmas.) Az ókori épületek közül a legjobb állapotban a Pantheon maradt fenn, amely még 2000 évvel a megépítése után is a világ legnagyobb olyan kőépülete, amelyben nincs vasbeton. Magassága eléri a 43 métert, egyetlen fényforrása pedig egy 9 méteres nyílás a kupola tetején. Ugyancsak kihagyhatatlan látnivaló az Angyalvár (Castel Sant’Angelo), amely a középkorban laktanya és börtön is volt, de veszély esetén a pápák is ebbe a furcsa alakú erődbe menekültek a Vatikánból.

Rómában több mint 280 szökőkút van, köztük a monumenális méretű Trevi-kút (Fontana di Trevi), amely a világ leghíresebb szökőkútja. A legenda úgy tartja, hogy ha egy pénzérmét dobunk a szökőkút medencéjébe, újra vissza fogunk térni Rómába. Az örök várost biztosan nagyon sokan szeretnék újra látni, ugyanis minden este több ezer eurónyi fémpénzt szednek ki belőle, amit jótékony célokra fordítanak.

​A Vatikán – a katolikus egyház szíve

www.youtube.com

Vatican City 🇻🇦 - Saint Peter’s Basilica, Sistine Chapel - 4K Walking Tour in 2022

Róma közepén található a világ legkisebb és leglátogatottabb állama, a Vatikán. Az állam területének nagy részét a Szent Péter tér és a világ legnagyobb és leghíresebb szentélye, a Szent Péter-bazilika foglalja el. A Vatikán leglátogatottabb helye a Sixtus-kápolna, amely nemcsak művészi szempontból bír különleges jelentőséggel, hanem vallási szempontból is – itt kerül sor ugyanis a konklávéra, amelyen a bíborosok megválasztják a pápát.

Áldás a városra és a világra

A húsvét hagyományos eseménye a pápa áldása a városra és a világra. Ez az áldás az ún. Urbi et orbi, amelyre mindig húsvétvsárnap délben kerül sor. A Szentatya a bazilika loggiájáról szól a Szent Péter téren összegyűlt hívekhez és köszönti őket. Az Urbi et orbi három részből áll: az ünnepi üzenetből, a mintegy 60 nyelven elmondott jókívánság és magából az áldásból.

AMI MÉG ÉRDEKELHET