Ibiza – nem csak egy zajos bulisziget!

Mondjuk inkább buliszezonon kívül csodáljuk meg a kulturális örökséget.

Fotó: Shutterstock

Ibiza éjszakai életéről, valamint számos bárjáról és klubjáról szinte mindenki hallott már valamit. Való igaz, hogy csakugyan ezen a szigeten található a világ legnagyobb éjszakai klubja, amely egyszerre akár 11.000 vendéget is képes fogadni. De Ibiza korántsem csak emiatt vonzó úti cél! Remek strandok, gyönyörű természet és világörökségi látnivalók várják a szigetre érkezőket.

Akárcsak Mallorca és Menorca, Ibiza is a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigetek tagja. A közeli Formentera szigettel együtt spanyolul Islas Pitiusas néven is emlegetik, ami „fenyves szigeteket” jelent. Ibizán tényleg rengeteg fenyő van, a Baleár-szigetek közül itt a legnagyobb az erdők aránya.

Eivissa

Ibiza történelmi látnivalókból is sokat kínál, és különösen igaz ez a fővárosra, amely a sziget nevét viseli. Ibiza városa, katalánul Eivissa (a katalán a spanyollal együtt a sziget hivatalos nyelve) a világ egyik legrégebbi települése – a föníciaiak alapították, i. e. 700 körül. A főváros falakkal megerősített ősi központja – Dalt Vila – 1999 óta az UNESCO Világörökség része. A negyed minden szeglete őriz valamilyen emléket a múltból, a 16. századi városfal mentén és a több évszázados épületek közt sétálva szinte a nyakunkon érezzük a történelem leheletét. A 14. században épített Santa María de les Neus székesegyház kihagyhatatlan látnivaló, de a Dalt Vilában tett séta azoknak is nagy élmény lesz, akik nem érdeklődnek különösebben a történelem iránt, ugyanis a negyed több pontjáról is lélegzetelállító kilátás nyílik a városra és a kikötőre.

Fotó: Shutterstock

Ibiza és a hippik

Ibiza az 1960-as években vált népszerűvé a hippik körében. Elsősorban a gyönyörű táj és a nyugodt, egyszerű életmód vonzotta őket ide. Idővel egyre többen jöttek, Ibiza „trendi” lett, az áhított nyugalmat pedig felváltotta a szórakozóhelyek dübörgése. A hippi mozgalom hatása a mai napig is érezhető a szigeten, és ebből a turizmus is hasznot húz. A Hippy Market Punta Arabi és a Las Dalias a leghíresebb hippi piacok. Rengeteg vásárlót vonzanak – köztük egykori hippiket, akik mára pedáns nagymamákká és nagypapákká változtak, és kézművesek, festők, dizájnerek egyedi termékei között keresnek maguknak szuvenírt ezeken a piacokon.

Fotó: Iglwch/Shutterstock

Formentera

A fehérhomokos tengerpartjairól híres Formentera szigete Ibizától mindössze 20 kilométerre fekszik, és csak hajóval érhető el. Aki az ibizai nyüzsgés helyett inkább a nyugalmat választja, ennél a festői szépségű szigetnél aligha talál jobb helyet.

Es Vedra

Ibizától délnyugatra található a tengerből meredeken kiemelkedő Es Vedra szigete. Első látásra egy vulkánnak gondolhatnánk, pedig nem az. Több legenda is fűződik hozzá, a helyiek szerint szirének, istenek, sőt, sárkányok otthona. Az egyik legenda szerint Es Vedra valójában az elsüllyedt Atlantisz legmagasabb hegycsúcsa.

Fotó: Shutterstock

Sárkányok? Szirének? Vagy Atlantisz?

Strandajánló

Kristálytiszta vize miatt a Cala Comte nemcsak a turisták, hanem a helyiek körében is az egyik legfelkapottabb strand Ibizán. A sznorkelezőknek maga a mennyország, ugyanis a víz alatti sziklák élővilága rendkívül gazdag.

A sziget északi részén található Portinatx három gyönyörű stranddal is büszkélkedhet. A S’Arenal Gros a legnagyobb, ezen a csodálatos, homokos strandon szinte mindig rengetegen vannak, de a S’Arenal Petit és Playa Porto strandok is legalább ugyanolyan szépek, azonban kevésbé zsúfoltak.

Aki pedig egy igazán nyugodt strandot keres, annak a San Carlostól mindössze tíz percre található Cala Llenya a legjobb választás. Itt nincs tömeg, zajos bárok helyett pedig susogó zöld fenyők veszik körül.

Fotó: Shutterstock

A Cala Comte partjáról nézve a tenger

AMI MÉG ÉRDEKELHET