Sorra nyílnak az Ikeát utánzó boltok, a svéd cég jogi útra tereli az ügyet

Nem kérnek az oroszországi hasonmásokból.

ikea reklámtábla

A kék-sárga márkajelzés és a bejáratot díszítő plüssállatok láttán könnyű felismerni, hogy kiket céloz meg a Гуд Лакк (Gud Lakk, cirill betűkkel „Jó szerencsét") nevű üzlet: azokat az orosz vásárlókat, akik továbbra is az IKEA-élményt keresik. A svéd cégnek azonban elege van a hasonmásból, és jogi úton próbálja megoldani az ügyet.

A Gud Lakk székeinek, asztalainak és könyvespolcainak nagy része lényegében megkülönböztethetetlen az eredeti ikeás termékektől. A berendezett nappalik polcain sorakozó szovjet szótárak viszont arról árulkodnak: nem egészen a svéd boltról van szó. Fontos különbség az is, hogy amíg az eredeti üzletekben akár egy egész napot is el lehet tölteni, a Gud Lakk mindössze háromszáz négyzetméteres, így nagyon gyorsan körbejárható – ráadásul se mosdó, se étterem nincs benne.

Azok, akik Oroszországban megfizethető, minimalista bútorokat kerestek, több mint húsz éven át vásárolhattak az IKEA-nál. A svéd cégnek az országban tizenkét áruháza, négy gyára és 10 000 alkalmazottja volt, amikor az orosz-ukrán háború 2022-es eszkalálódása miatt úgy döntött, eladja helyi érdekeltségeit.

www.instagram.com

A Gud Lakk mögött álló cég korábban az IKEA oroszországi kiskereskedelmi fejlesztésén dolgozott, eladói közül pedig sokan az eredeti boltok valamelyikében dolgoztak a kivonulás előtt. A cég a tervek szerint további ezer hasonmás-üzletet nyit majd Oroszországban és a szomszédos Fehéroroszországban.

Egy másik IKEA-klón, a fehérorosz alapítású Swed House 2023 áprilisában nyitotta meg első áruházát Oroszországban. A Gud Lakkal ellentétben a cég továbbra is eredeti IKEA-termékeket árul, és ugyanazokban a gyárakban gyártja őket, amelyeket egykor a svéd óriás használt. A Swed House hivatalos álláspontja szerint az IKEA távozása nem ok arra, hogy az emberek lemondjanak a minőségi és megfizethető lakberendezésről.

Fotó: Zheka Kapusta/Unsplash

Illusztráció

A svéd vállalat viszont eléggé problematikusnak tartja a hasonmás-boltok megjelenését, ezért, ahogy az Independent írja, 2033 augusztusáig meghosszabbította az Oroszországban érvényes védjegyét. Mindez a jövőben ellehetetleníti például azt is, hogy az őket utánzó boltok felhasználják az ikonikus kék-sárga arculatot.

„Az IKEA nagyon komolyan veszi a szellemi tulajdonjogok védelmét"

– áll a vállalat közleményében.

A cég 2022 júniusában egyébként azt mondta: nyitott arra, hogy egy nap visszatérjen, de a feltételek jelenleg nem adottak. Rajtuk kívül számos óriásvállalat, köztük a Coca Cola, a McDonald’s és a Starbucks is kivonult Oroszországból – és mindegyikőjük küzd a hasonmás-jelenséggel.


AMI MÉG ÉRDEKELHET