A fjordváros kincsei

Grönland izgalmasan szürreális programokkal vár.

disko öböl
Fotó: Shutterstock

A grönlandi Ilulissatban nemcsak a jeges szigetvilág kissé szokatlan gasztronómiájával ismerkedhetünk meg, de kapunk némi északi fényt és mesés látványt nyújtó fjordokat is. Kalandra fel!

Rejtett kincsek

Az északi fény nyomában
Télen Ilulissat tökéletes választás, ha az éjjeli égbolton táncoló, káprázatos zöld fényeket szeretnénk megfigyelni. Akár a hotel ablakából is várhatjuk a látványosságot, ám ha komolyan gondoljuk az aurora borealis vadászatot, hajózzunk ki az öbölbe, vagy fizessünk be dzsipes túrára − nem fogjuk megbánni!

Hajózás a Disko-öbölben
Semmi sem fogható az érzéshez, amikor az ilulissati kapitány a roppant jéghegyek közé kormányozza a lélekvesztőt. A túra teljesen biztonságos, de a szívünk végig kalapálni fog: a sokezer tonnás óriások drámai formáira, a mesebeli tájra, a fagyott csendre garantáltan emlékezni fogunk életünk végéig!

Fotó: Shutterstock

Gasztro, kultúra és fjord

Knud Rasmussen Múzeum

A grönlandi város legizgalmasabb tárlata a híres dán sarkkutatónak, Knud Rasmussennek állít emléket. Az épület nem más, mint a legendás felfedező ilulissati szülőháza, amely 1939 óta mutatja be híres lakójának expedícióit. A tárlatot a hét útról származó térképek, személyes és használati tárgyak teszik teljessé.

Kirándulás a hómezőkön
A fjord gyalogos felfedezése izgalmas és gazdaságos program. A városból számos útvonal indul, többsége a téli hónapokban is járható. A magaslatokat meghódítva pompás panoráma tárul elénk: jobbra a jeges óceán, balra a fagyos szárazföld, alattunk a színes házaktól tarkabarka Ilulissat.

Vacsora bátraknak az Inuit Caféban
A város egyik legnépszerűbb éttermébe a helyiek is visszatérő vendégek, ami a lehető legjobb ajánlás. Kínálnak pár Srí Lanka ihlette különlegességet, ám az igazi csemegék a tradicionális grönlandi konyha remekei. Az étlapon szerepel bálna, rénszarvas, pézsmatulok, hórák, kagyló és laposhal.

AMI MÉG ÉRDEKELHET